Slučajevi hepatitisa otkriveni kod đece u Evropi i SAD

Slučajevi hepatitisa otkriveni kod đece u Evropi i SAD

Zdravstveni zvaničnici kažu da sada istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod đece u četiri evropske zemlje i SAD.

Slučajevi hepatitisa, ili upale jetre, prijavljeni su u Danskoj, Irskoj, Holandiji, Španiji i SAD, kažu zdravstveni zvaničnici.

Prošle nedelje britanske zdravstvene vlasti saopštile su da su otkrile više od uobičajenih slučajeva infekcije među đecom.

Uzrok infekcija još nije poznat.

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) nije precizirao koliko je slučajeva ukupno pronađeno u četiri evropske zemlje.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je manje od pet pronađeno u Irskoj, a tri u Španiji. Dodaje se da je vjerovatno da će u narednim danima biti otkriveno još slučajeva.

Istrage o uzroku zaraze su u toku u svim evropskim zemljama u kojima su prijavljeni slučajevi, saopštio je ECDC.

U Sjedinjenim Državama, odeljenje za javno zdravlje Alabame saopštilo je da je devet slučajeva pronađeno kod đece uzrasta od jedne do šest godina, a dvojici je potrebna transplantacija jetre.

Istrage o sličnim slučajevima se vode u drugim državama, dodaje se.

U Velikoj Britaniji je prijavljen najveći broj slučajeva – sa ukupno 74 zabeležena do sada.

Prošle nedelje Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da uobičajeni virusi koji izazivaju infektivni hepatitis (hepatitis A do E) nisu otkriveni među slučajevima u UK.

Kao rezultat toga, istraživači traže druge moguće uzroke i veruju da bi uobičajeni adenovirus mogao biti uzrok.

Adenovirusi su porodica virusa koji obično izazivaju niz blažih bolesti kao što su prehlada, povraćanje i dijareja.

Međutim, navodi se da se istražuju i drugi mogući uzroci infekcije, a nije isključio Covid-19. Dodaje se da ne postoji očigledna veza sa vakcinama protiv Covid-19.
Šta je hepatitis?

To je širok izraz koji se koristi za opisivanje upale jetre.

Obično je rezultat virusne infekcije, a može biti uzrokovan i izloženošću nekim hemikalijama, konzumiranjem previše alkohola, droga i određenim genetskim poremećajima.

Postoji pet glavnih tipova hepatitisa uzrokovanih specifičnim virusima – poznatim kao A, B, C, D i E – ali izgleda da nijedan od njih nije izazvao upalu jetre koja je do sada viđena kod ove dece.

Neki tipovi hepatitisa mogu da prođu bez ozbiljnih problema, dok drugi mogu biti dugotrajni.

Britanske zdravstvene vlasti su saopštile da roditelji treba da paze na simptome kao što je žutica.

izvor BBC

Ostavite odgovor