Pakistan daje ponudu Indiji

Pakistan daje ponudu Indiji

Novi pakistanski premijer Šehbaz Šarif pozvao je svog indijskog kolegu Narendra Modija da konačno riješi dugogodišnji spor oko regiona Džamu i Kašmir, kao i druge probleme koji muče odnose između Islamabada i Nju Delhija.

„Vjerujemo da su mirne i kooperativne veze između Pakistana i Indije imperativ za napredak i socio-ekonomski napredak našeg naroda i regiona“, istakao je Šarif u poruci koju je u nedjelju video pakistanski list Davn.

Da bi se veze dovele na takav nivo, potrebno je „smisleno angažovanje i mirno rešavanje svih nerešenih sporova, uključujući suštinsko pitanje Džamua i Kašmira“, rekao je on.

Šarif je insistirao da je Pakistan „posvećen održavanju regionalnog mira“, dodajući da je doprinos Islamabada borbi protiv terorizma „dobro poznat i globalno priznat“.

Tokom godina, Islamabad i Nju Delhi su razmenjivali optužbe da podržavaju terorističke grupe na teritoriji jedne druge, kako bi one mogle da nanesu štetu susednoj državi.

Pakistan i Indija, koje su i nuklearne sile, treba da unaprede regionalnu bezbednost zajedno i da zajednički rade na „napretku i prosperitetu našeg naroda“, naveo je premijer.

Pre nedelju dana, Modi je čestitao Šarifu što je postao šef pakistanske vlade, rekavši da je Indija zainteresovana za „mir i stabilnost u regionu bez terora, kako bismo mogli da se fokusiramo na naše razvojne izazove i obezbedimo blagostanje i prosperitet našeg naroda“, prenosi RT.

Izveštaji indijskih medija sugerišu da su strane radile na organizovanju sastanka između Modija i Šarifa tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu u julu.

Šarif je odobren za premijera 11. aprila nakon što je njegov prethodnik Imran Kan izgubio čelnu funkciju u glasanju o nepovjerenju. Kan je optužio svoje političke protivnike da su u dosluhu sa SAD kako bi ga zbacili, a njegove pristalice su organizovale masovne proteste.
Kašmir je decenijama bio jabuka nesuglasica između Indije i Pakistana, jer obe zemlje tvrde da je region njihova sopstvena teritorija, ali kontrolišu samo njegove delove. Susedi su vodili dva rata oko sporne zemlje 1940-ih i 1960-ih. Takođe su za dlaku sprečili veliki sukob početkom 2021. godine, dok su tenzije u regionu ostale visoke.

Ostavite odgovor