SAD potvrdile prvi slučaj retke bolesti

SAD potvrdile prvi slučaj retke bolesti

Muškarac iz Masačusetsa koji je putovao u Kanadu bio je pozitivan na majmunske boginje

Jednom čoveku iz Masačusetsa dijagnostikovane su boginje majmuna nakon putovanja u Kanadu, potvrdili su u srijedu američki Centri za kontrolu bolesti i Odeljenje za javno zdravlje Masačusetsa.

Dok agencije rade sa njegovim zdravstvenim radnicima i lokalnim zdravstvenim odborima na identifikaciji svakog ko je bio u kontaktu sa njim, oni insistiraju da njegov slučaj ne predstavlja opasnost za javnost i da je navodno hospitalizovan i u dobrom je stanju.

Slučaj je prvi koji se pojavio u SAD ove godine i dolazi nakon upozorenja španskih vlasti o potencijalnom izbijanju virusa među 23 osobe u Madridu. Iako se obično širi respiratornim putem, portparol madridskog regionalnog zdravstvenog odeljenja rekao je da je lokalna epidemija izazvana „kontaktom sa tečnošću“, napominjući da je osam sumnjivih slučajeva pronađeno kod gej muškaraca.
Oko 20 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja pojavilo se i među mladim Portugalcima u Lisabonu i okolini ove nedjelje, a određeni broj sličnih slučajeva potvrđen je i u Velikoj Britaniji. Od sedam potvrđenih slučajeva u Velikoj Britaniji u ponedeljak, četiri poslednja su bila kod gej ili biseksualnih muškaraca, a prvi je uključivao osobu koja je nedavno bila u Nigeriji, gde je verovatno zaražena infekcija.

Majmunske boginje imaju sličnosti sa malim boginjama, smrtonosnim virusom koji je proglašen iskorenjenim 1980. godine, i sa varičelom, uobičajenom bolešću u detinjstvu. Počinje simptomima sličnim gripu, uključujući groznicu, glavobolju, bolove u mišićima i otečene limfne čvorove, pre nego što se osip pojavi na licu i proširi na druge delove tela. Iako je neizlečiv, obično je blag i oboleli se obično oporavljaju u roku od nekoliko nedelja.

Postoje dva oblika majmunskih boginja – zapadnoafrički i centralnoafrički soj – a vjeruje se da je trenutni broj slučajeva blažeg zapadnoafričkog tipa. Prošle godine u SAD su dijagnostikovana dva slučaja majmunskih boginja, oba kod ljudi koji su nedavno putovali u Nigeriju.

Virus se teško širi, a prenošenje se obično dešava kontaktom sa telesnim tečnostima i ranama, kontaminiranom odećom ili produženim kontaktom licem u lice koji dovodi do razmene respiratornih kapljica.

izvor RT

Ostavite odgovor