Rizik od pandemije majmunskih boginja je nizak

Rizik od pandemije majmunskih boginja je nizak

Nakon pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet, brojne zemlje su na pragu još jedne epidemije. Majmunske boginje pored afričkih krajeva, proširile su i na Evropu pa tako nisu zaobišle ni neke naše susjede poput Slovenije i Kosova…

Upitani kakva je situacija u Crnoj Gori iz Instituta za javno zdravlje za Dnevno.me kažu da trenutno kod nas nema sumnjivih slučajeva.

„Nema ni primijećenog straha među građanima, ali ima pojačanog interesovanja o bolesti, načinu prevencije i liječenja“, kazali su iz IJZ.

Ističu da su saglasni sa stavom Svjetske zdravstvene organizacije da nema potrebe za masovnom vakcinacijom stanovništva jer je „rizik po opštu populaciju vrlo nizak“.

“One pripadaju rodu Orthopoxvirusa u koje spada i variola vera. Najčešći simptomi bolesti su povišena tjelesna tepemeratura, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, bol u leđima, kašalj, oticanje limfnih čvorova i osip“, pojašnjavaju za Dnevno.me iz Instituta za javno zdravlje.

Ta vrsta boginja može da se prenese sa životinje na čovjeka i sa čovjeka na čovjeka. Iz IJZ navode da se ne prenose lako, već je za to potreban duži bliski kontakt.

„Prenos sa životinje na čovjeka dešava se poslije direktnog kontakta sa krvlju, tjelesnim tečnostima ili lezijama u ustima zaraženih životinja. Prenos infekcije sa čovjeka na čovjeka može se desiti nakon kontakta sa respiratornim sekretom ili lezijama na koži zaraženog“, objašnjavaju iz IJZ.

Inficiranje je, kažu, moguće i nakon kontakta sa svježe kontaminiranim predmetima.

„Zna se i da se majmunske boginje mogu prenijeti sa majke na fetus, a za sada nije poznato da li se prenose i seksualnim putem, ali se prenose bliskim kontaktom prilikom seksualnog odnosa“, dodaju iz te zdravstvene institucije.

U najrizičnije grupe spadaju djeca, trudnice i osobe sa oslabljenim imunitetom.

„Trenutno u Evropi najčešće obolijevaju homoseksualci“, kažu iz IJZ.

Upitani o vakcini protiv te bolesti iz Instituta pojašnjavajuda postoji samo vakcina protiv variole vere koja se može koristiti u prevenciji majmunskih boginja. Ona, međutim, nije registrovana u Evropi, pa je tako ni Crna Gora ne posjeduje.

“Liječenje ove bolesti je simptomatsko, kao i kod ostalih boginja. Akcenat je na prevenciji komplikacija kao što su upala pluća i upala mozga“, pojašnjavaju iz IJZ.

Bitno je, ističu, pridržavati se i pojedinih mjera.

„Tu spadaju izbjegavanje kontakta sa osobom za koju postoji sumnja da je oboljela od majmunskih boginja, adekvatna respiratorna higijena i higijena ruku. Za osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim ili sumnjivim na oboljenje preporučuje se da prate svoje zdravsteno stanje“, navode iz IJZ.

Naglašavaju da u toj zdravstvenoj instituciji, u saradnji sa SZO pripremaju preporuke i protokole za prevenciju i kontrolu pomenute zaraze.

„IJZ prati situaciju u regionu i svijetu, pooštrava aktivni nadzor nad virusnim osipnim groznicama i druge aktivnosti iz svoje nadležnosti“, zaključuju iz IJZ za portal Dnevno.