O sudbini Željezare rješavaće se u ponedjeljak

O sudbini Željezare rješavaće se u ponedjeljak

Sudbina nikšićke Željezare „Toščelik“, čiji radnici protestuju u upravnoj zgradi, rješavaće se u ponedjeljak kada će u Podgorci biti održan sastanak. O kupovini nikšićke fabrike sa predstavnicima sadašnjeg vlasnika, turske firme „Toščelik“, tog dana pregovaraće nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, prenosi portal Dan.

-Predloženo je da razgovorima prisustvuju predstavnici radnika, a da li će to turski investitor prihvatiti, vidjećemo. U svakom slučaju zadovoljni smo što se napokon nešto pokrenulo u cilju razrješenja teške situacije u fabrici i smatramo da je za Željezaru ponedjeljak dan „D“ -, rekao je jedan od predstavnika željezaraca Ivan Vujović.

Davidović je trenutno jedini zainteresovan za preuzimanje nikšićke fabrike u kojoj je „Toščelik“ u martu prošle godine obustavio prozvodnju, a onda nedavno i odlučio da otpusti 229 zaposlenih.

Ogorčeni takvom odlukom metalurzi su prije desetak dana ušli u upravnu zgradu fabrike gdje danonoćno borave tražeći pokretanje proizvodnje i poništenje odluke o otkazima.

-Mi ćemo i dalje ostati u upravnoj zgradi i čekati ishod pregovora. Davidović je odlučan da preuzme Željezaru i tako spasi i nju i nas zaposlene. Zahvalni smo i ministru Đuroviću što se založio da se situacija rješava i što nam je tokom svih ovih prethodnih dana bio na raspolaganju-, kazao je za „Dan“ Vujović.

„Toščelik“, ćerka firma turskog industrijskog giganta „Tosjali grupe“, imovinu Željezare iz stečaja kupila je 2012. godine za oko 15 miliona eura. U proteklih deset godina nisu ispoštovali investicioni plan koji je predviđao ulaganje za period od tri godine u iznosu od 35 miliona eura, uposlenje do 550 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400.000 tona čelika.