Ako ne jedete bademe, zbog ovoga ćete početi!

Ako ne jedete bademe, zbog ovoga ćete početi!

Orašasti plodovi se preporučuju iz više razloga, veoma su zdravi i odlična su alternativa za grickanje nekim manje zdravim opcijama.

Bjanka Tamburelo ističe da su „orašasti plodovi odlična hrana za mršavljenje, jer su puni zdravih masti koje podstiču sitost, kao i proteina i vlakana. Bogati su hranljivim materijama i sadrže mnogo kalorija, ali to nije razlog da biste ih izbjegli, samo vodite računa o količini dnevnih porcija.“

Kao najbolju vrstu orašastih plodova koje možete jesti za mršavljenje, dijetetičari su izdvojili bademe. Evo i zašto:

„Vlakna su važna hranljiva materija u većini dijeta. Ako pokušavate da smršate, vlakna mogu biti važna jer vam pomažu da budete siti i zadovoljni duže“, kaže dijetetičar Samanta. Hrana bogata vlaknima može poboljšati metabolizam, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 i poboljšati funkciju varenja, izvještava Eating Well.

Bademi su bogati antiinflamatornim biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi, polifenoli i proantocijanidini. Anti-inflamatorna hrana poput badema pomaže u gubitku težine, jer dokazi pokazuju da prekomjerna težina može dovesti do hronične upale. MacCleod ističe da „vlakna u orašastim plodovima mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što utiče i pomaže u smanjenju upale u tijelu“.

Organizam neprestano obnavlja i održava kosti, mišiće, ćelije i tkiva, a za sve to su potrebni proteini. Tamburelo ističe da je „pretjerano ograničavanje unosa hrane uobičajena greška u gubitku težine i da kasnije može dovesti do prejedanja“. Zato je preporučljivo jesti hranu bogatu proteinima, koja će usporiti varenje i učiniti nas sitima.