Njemačka automobilska industrija se bori sa zahtjevima dobavljača zbog povećanja energije

Njemačka automobilska industrija se bori sa zahtjevima dobavljača zbog povećanja energije

Njemački gigantski proizvođači automobila možda su obezbjedili sopstvene zalihe energije, ali hiljade malih dobavljača koji su suočeni sa pritiskom zbog rastućih računa rizikuju da poremete proizvodnju tokom zime.

Sve više i više dobavljača poziva industriju da ponovo pregovara o ugovorima kako bi uključili energetske klauzule kako bi mogli da pokriju troškove rastućih računa.

Najveći proizvođači automobila BMV (BMVG.DE), Folksvagen (VOVG_p.DE) i Mercedes-Benz (MBGn.DE) su rekli da su njihove sopstvene zalihe energije obezbeđene – ali ako njihova mreža dobavljača zakaže, njihove proizvodne linije bi mogle da se zaustave.

„Ako ne možemo da napravimo automobil zbog jednog dijela koji nedostaje, to pogađa sve nas“, rekao je Geng Vu, šef grupne nabavke u Folksvagenu na konferenciji dobavljača u Volfsburgu ove nedjelje.

Suočen sa desetostrukim povećanjem troškova energije i dvije nedjelje da se obaveže na energetski ugovor koji stupa na snagu 1. januara, Kron Solingen, proizvođač i snabdevač za automobilsku i elektronsku industriju metala i plastike, pokušava da ponovo pregovara o ugovorima i ponestaje vrijemena.

„Tražimo pomoć oko troškova sirovina, za klauzule koje uključuju inflaciju – ali crvena linija su troškovi energije. Ako kupci ne doprinesu tome, ne možemo dalje… sami ćemo otkazati ugovore “, rekao je za Rojters menadžer prodaje Kristijan Hofman.

Kompanija stara 112 godina, čiji su kupci uglavnom veći dobavljači u lancu poput Bosch-a (ROBG.UL), zauzeta je izračunavanjem preciznog iznosa električne energije u svaki od njenih proizvoda kako bi pomogla u pregovorima sa kupcima i utvrdila sa čime bi mogla da proizvede manje snage, rekao je Hofman.

Folksvagen je rekao da je u bliskim razgovorima sa svojim dobavljačima oko zajedničkih rešenja, ali nije mogao da podeli detalje.

„Naš primarni cilj je da održimo proizvodnju i izbegnemo negativne uticaje na poslovanje“, rekao je portparol.

Nemačka vlada tek treba da sprovede svoj planirani paket olakšica za račune za energiju malih preduzeća koji bi ove godine omogućio jednokratno plaćanje u vrednosti od jednog mesečnog računa za gas i primenio mehanizam za ograničavanje cena od marta.

Dok ugovori u lancu nabavke automobila u Nemačkoj često uključuju klauzule koje prilagođavaju cene prema ceni sirovina, energetske klauzule su mnogo ređe. Oni mogu biti problematični jer su komplikovani za izračunavanje i zahtevaju od dobavljača da podele detalje o svojim maržama, proizvodnom procesu i svojim energetskim ugovorima.

Čak i tada, mnogi manji dobavljači nemaju dovoljno likvidnosti da bi mogli da plate račune za energiju za 4-5 meseci koliko je potrebno za plaćanje faktura, rekao je Maks Šumaher, predsednik Udruženja njemačkih livnica.

„Nema dobrih opcija“, rekao je Šumaher.

Proizvođači automobila i njihovi glavni dobavljači se i sami bore sa većim troškovima i tekućim nedostatkom poluprovodnika, ali su u velikoj meri uspeli da se drže finansijskih ciljeva prebacujući troškove na kupce kroz povećanje cena.

Neki su poslednjih nedjelja rekli da bi mogli da nabavljaju od dobavljača u drugim zemljama sa stabilnijim snabdevanjem energijom kako bi njihova proizvodnja bila sigurna.

Soplast, portugalski dobavljač automobila, rekao je da dobija više od uobičajenih zahteva za ponude od njemačkih proizvođača automobila, koji su sve više zainteresovani da znaju njihov energetski miks.

Ipak, u automobilskoj industriji, uspostavljanje novog dobavljača može potrajati najmanje šest meseci, rekao je Maurisio Morales, viši direktor nabavke u Vuerth Industrie Service (ADOLF.UL) – među najvećim svetskim dobavljačima šrafova, navrtki i vijaka za proizvođače automobila.

Čak i za predmet tako mali kao što je šraf, proizvođači automobila će možda morati da izvrše nove testove sudara na automobilima kako bi osigurali kvalitet komponente.

„U proizvođaču automobila to je veliki napor“, rekao je on, dodajući da njegova kompanija ima samo energetske klauzule sa nekoliko važnih dobavljača.

Dobavljači koji već imaju fabrike na više lokacija očekuju da će dugoročno energetski intenzivniju proizvodnju preneti u inostranstvo, rekao je Kristijan Henerkes, izvršni direktor proizvođača termičke zaštite za baterije sa fabrikama u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Henerkesova kompanija Von Roll (ROL.S), koja snabdeva baterije zajedničkog preduzeća ACC – zajedničkog preduzeća između Mercedes-Benza, Stellantisa (STLA.MI) i TotalEnergies (TTEF.PA) – uspela je da pregovara o troškovima energije u nekim od svojih ugovori.

„Proizvođači automobila nisu bili voljni da to urade u prošlosti, ali sada jesu, makar samo u ograničenom vremenskom periodu… nije u njihovom interesu da se njihova mreža dobavljača uruši“, rekao je Henerkes.

Von Roll sada pregovara sa svojim radničkim savetom da dodaju dodatne smene i proizvedu što je više moguće pre nego što počne novi energetski ugovor sledeće godine, dodao je izvršni direktor.

„Ova povećanja cijena energije su dugoročna“, rekao je on. „Kratkoročna pomoć vlade nam samo kupuje vrijeme… ovo nije šumski požar, to je suša.