Devet studenata se udavilo nakon što se riječni trajekt prevrnuo u Kambodži

Devet studenata se udavilo nakon što se riječni trajekt prevrnuo u Kambodži

Najmanje devet studenata u južnoj Kambodži koji su prelazili reku umrlo je nakon što se prevrnuo čamac na kojem su bili, rekli su zvaničnici.

Četiri osobe – dva studenta i dvoje članova posade čamca – spašeni su nakon nesreće u četvrtak uveče na reci Mekong jugoistočno od Pnom Pena, a dva studenta se još uvek vode kao nestali u petak, saopštila je policija.

General-major Chhoeun Sochet, načelnik pokrajinske policije Kandal, rekao je na svojoj Fejsbuk stranici da je čamac bio preopterećen i da nije nosio prsluke za spašavanje.

Učenici, koji su imali između 12 i 14 godina, živeli su na ostrvu u reci i koristili su trajekt za prevoz skoro svaki dan u kišnoj sezoni, kao i drugi iz njihovog sela. Tokom sušne sezone, reka ima malo ili nimalo vode i može se preći pešice. Učenici su bili na putu na čas engleskog u četvrtak kada se čamac prevrnuo.

Nesreća se dogodila u blizini mosta Neak Loeung preko Mekonga, koji u tom trenutku razdvaja provinciju Kandal na zapadnoj obali od Prei Venga na istočnoj. Most je deo Rute 1, glavnog puta koji povezuje glavni grad Pnom Pen sa Ho Ši Minom u susednom Vijetnamu.

Šef policije u okrugu Leuk Daek u Kandalu, Am Thou, rekao je da se nesreća dogodila dok se čamac približavao obali. Uzimao je vodu na pramcu, a učenicima je naloženo da se presele na sedišta u sredini ili na krmi čamca.

Međutim, dok su se vraćali, čamac je postao neuravnotežen i prevrnuo se.

Jedna od preživelih, 12-godišnja Raj Čanbora, prikazana je na video snimku koji je emitovao na mreži Svift njuz u kojem rođacima govori da ona inače ne zna dobro da pliva uprkos tome što živi blizu reke. Rekla je da je, kada se čamac spuštao, iskočila, pokušavajući da pliva sa licem nagore, i odnela do obale reke.

Pokrajinski zvaničnici posetili su devojčicu, a kralj Norodom Sihamoni je na svojoj kraljevskoj fejsbuk stranici uputio saučešće i molitve za porodice nastradalih.

Šef policije Am Thou rekao je da su vlasnici čamca, koji su bili njegova posada, hospitalizovani nakon nesreće, ali da će se suočiti sa sudskim procesom. On nije rekao za koje optužbe će se suočiti.

Svijetska zdravstvena organizacija saopštila je prošle godine da se, prema procenama u 2019. godini, više od 144.000 smrtnih slučajeva utopilo u azijsko-pacifičkom regionu, što je 61 odsto ukupnog svetskog broja.

„Od 70.000 smrtnih slučajeva utopljenika u regionu Jugoistočne Azije SZO u 2019. godini, više od 33% bilo je među decom mlađom od 15 godina“, saopštila je agencija UN. „U proseku, muškarci su imali tri do četiri puta veće šanse da se udave nego žene.