Adobe će kupiti Figmu za 20 milijardi dolara u ponudi za budućnost posla koji plaši investitore

Adobe će kupiti Figmu za 20 milijardi dolara u ponudi za budućnost posla koji plaši investitore

Adobe Inc se u četvrtak složio da kupi dizajnersku platformu zasnovanu na oblaku Figma za 20 milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost investitora zbog visoke cijene koja je dovela do pada tržišne vrijednosti proizvođača Photoshopa za više od 30 milijardi dolara.

Ugovor o gotovini i akcijama, najveći otkup privatnog softverskog startup-a, daće Adobe vlasništvo nad kompanijom čija je platforma za saradnju zasnovana na vebu za dizajn i razmišljanje veoma popularna među tehnološkim kompanijama, uključujući Zoom Video Communications (ZM.O ), Airbnb Inc i Coinbase (COIN.O).

Izvršni direktor Adobe-a Shantanu Naraien pozdravio je poslovanje kompanije Figma kao „budućnost posla“ i rekao da postoje „ogromne mogućnosti“ u kombinovanju sa ponudom njegove kompanije, kao što su čitač dokumenata Acrobat i onlajn tabla Figjam.

Izlazak vredan 20 milijardi dolara označio je veliku pobedu za Figma podržavaoce rizičnog kapitala, uključujući Indek Ventures, Greilock Partners i Kleiner Perkins.

„Ovo partnerstvo će korisnicima Figme omogućiti pristup Adobe-ovoj fotografiji, ilustraciji i video tehnologiji, sve na jednom mjestu. A, Figma zauzvrat može ponuditi svoju duboku stručnost u izgradnji u pretraživaču“, rekao je Josh Coine, partner u Kleiner Perkins, koji prvi put uloženo u Figmu 2018. godine, ulaganje za koje se očekuje da će zauzvrat dati preko 100 puta kada se posao zaključi.

Adobe investitori su bili manje impresionirani, pali su akcije kompanije za 17% u četvrtak. Mnogi od njih su rekli da razumeju obrazloženje strategije, ali su tvrdili da je Adobe preplatio kompaniju koja je procenjena na oko 10 milijardi dolara u privatnom krugu prikupljanja sredstava pre nešto više od godinu dana.

Dejvid Vagner, portfolio menadžer i analitičar kapitala u Aptus Capital Advisors, koji poseduje 1,5% udela u Adobe-u, rekao je da je godišnji stalni prihod (ARR) Figme 400 miliona dolara, što je mali deo od 14 milijardi Adobe-ovih dolara, što čini nerazumnim da Adobe plaća ekvivalentno 11% njegove tržišne vrednosti za 2,8% više ARR.

„Razočarani smo cenom plaćenom za kompaniju (Figma)“, rekao je Vagner.

Adobe je rekao da očekuje da će ugovor povećati njegovu zaradu tri godine nakon njegovog završetka. Dodaje se da će ukupno adresabilno tržište Figme dostići 16,5 milijardi dolara do 2025. kroz dizajn, pisanje i saradnju.

Adobe je jedna od najaktivnijih kompanija u Silicijumskoj dolini i kupila je brojna preduzeća tokom godina, jer je pokušavala da odbrani tržišni udeo od konkurencije.

Pre Figme, njena najveća akvizicija bila je akvizicija proizvođača softvera Marketo za 4,75 milijardi dolara u 2018.

Takođe je kupio druge kompanije u poslednja 24 meseca kako bi izoštrio svoj fokus na alate za saradnju, uključujući softver za video saradnju Frame.io, startup za marketing na društvenim mrežama ContentCal i proizvođač alata za saradnju Vorkfront.

Očekuje se da će posao biti zatvoren 2023. godine, pod uslovom regulatornih odobrenja.

Firmu Figma sa sedištem u San Francisku će i dalje voditi suosnivač i glavni izvršni direktor Dilan Fild i delovaće nezavisno. Svaka kompanija će morati da plati naknadu za raskid od milijardu dolara ako odustane od ugovora.

U međuvremenu, predviđanje prihoda kompanije Adobe u četvrtom kvartalu od 4,52 milijarde dolara bilo je ispod 4,58 milijardi dolara koje su procenili analitičari, prema podacima Refinitiva.

Profit kompanije u trećem kvartalu pao je za skoro 6%, odražavajući udar od jačeg američkog dolara i viših troškova.