Nornikl planira da poveća udeo zaposlenih u rudarskom gigantu

Nornikl planira da poveća udeo zaposlenih u rudarskom gigantu

Ruski rudarski gigant Nornikl (GMKN.MM) planira da poveća udeo zaposlenih i drugih pojedinaca u kapitalu kako bi zajedno činili 25 odsto kompanije, u odnosu na sadašnjih 10 odsto, rekao je za RBC njegov najveći akcionar Vladimir Potanin. TV.

Nornikl, vodeći svijetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, bio je jedna od najvećih nagrada u postsovjetskoj podeli ruske industrije 1990-ih, i trenutno zapošljava 72.000 ljudi.

„Kada je Norilsk Nickel (Nornikl) privatizovan, oko 25 odsto akcija bilo je u vlasništvu zaposlenih“, rekao je Potanin u intervjuu emitovanom u subotu. „Želeo bih da povratim ovu istorijsku pravdu i da se postaram da 25 odsto akcija Nornikla bude vraćeno ljudima, uključujući zaposlene.

Potanin je rekao da će ta promena biti uključena u 10-godišnji program pod nazivom „Digitalni investitor“ koji će početi 2023. i uključiće digitalna finansijska sredstva i periode blokade. On nije dao više detalja o planu niti o tome kako će biti povećana udela u kapitalu.

Potanjinov holding, Interros, poseduje 36% Nornikla.

Potanin je u julu izneo ideju o spajanju Nornikla sa Rusalom vrednom 60 milijardi dolara kao sredstvo za ublažavanje mogućih rizika od sankcija, ali je u subotu rekao da je ta ideja odložena.

„Mislim da je ideja još uvek zanimljiva, još uvek živa, ali moraćemo da je odložimo za kasnije, kada naše kolege budu spremne za razgovore o tome“, rekao je Potanin.

On je takođe rekao da desetogodišnji akcionarski ugovor koji štiti isplatu dividende Nornikla je na putu da istekne krajem 2022.

Sporazum je okončao sukob između Interrosa i Rusala 2012. Nema razgovora o obnavljanju sporazuma, rekli su izvori Rojtersu ranije ovog meseca.

Potanin je takođe rekao da se Nornikl sprema da se više preorijentiše ka azijskim tržištima, kako bi se zaštitio od bilo kakve promene u politici sankcija Zapada ili klijenata koji pokušavaju da nam „izvrnu ruke“.

Nornikl nije bio direktno na meti zapadnih sankcija uvedenih Moskvi otkako je 24. februara poslao hiljade vojnika u Ukrajinu.

„Neki naši partneri pokušavaju da revidiraju uslove postojećih ugovora u svoju korist, pokušavaju da smanje obim nabavki za predstojeći period, nameću sebi neku vrstu samosankcija, udaljavajući se od robe ruskog porekla koliko god. moguće“, rekao je Potanin.

U prvih sedam mjeseci ove godine, Evropa je činila uobičajenih 50 odsto prodaje Nornikla, a SAD oko 20 odsto, dodao je on.