Francuska je počela da isporučuje gas Njemačkoj prvi put usred energetske krize

Francuska je počela da isporučuje gas Njemačkoj prvi put usred energetske krize

Francuski operater sistema za prenos gasa GRTgaz potvrdio je u četvrtak početak isporuke plavog goriva Nemačkoj u okviru bilateralnog sporazuma osmišljenog da smanji zavisnost od Rusije, prenosi  Bi-Bi-Si.

Zalihe iz Francuske predstavljaju manje od 2% dnevnih potreba Njemačke, ali su korak ka diversifikaciji snabdevanja energijom Berlina.

GRTgaz je saopštio da će u početku isporučivati 31 gigavat-sat dnevno putem gasovoda iz francuskog pograničnog sela Aubergeibach. Maksimalni dnevni kapacitet novog gasnog toka je 100 gigavat-časova.

Njemačka se u septembru, u okviru sporazuma o „energetskoj solidarnosti”, obavezala da će Francuskoj obezbediti dodatnu struju u slučaju potrebe, a u zamjenu za ovo Francuska je pristala da pomogne Njemačkoj u isporuci gasa.

„Da sada nemamo evropsku solidarnost i integrisano, ujedinjeno tržište, imali bismo ozbiljne probleme“, rekao je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron.

Francuska je bila manje pogođena ruskim prekidom isporuke gasa, pošto većinu njenih energetskih potreba zadovoljava Norveška i snabdevanje tečnim prirodnim gasom.

Puna ruska invazija na Ukrajinu dovela je do naglog rasta cena gasa, što je dovelo do rekordno visokih tarifa za energente u EU, a zemlje EU su morale da oštro smanje isporuke ruskog gasa i sprovode mjere štednje.