Gepardi se vraćaju u Indiju posle 70 godina odsustva

Gepardi se vraćaju u Indiju posle 70 godina odsustva

Osam afričkih geparda sa radio ogrlicama izašlo je na travnjak Nacionalnog parka Kuno u centralnoj Indiji, njihovo konačno odredište nakon 8.000 km dugog putovanja od Namibije koje je izazvalo kritike. od nekih konzervatora.

Dolazak velikih mačaka – najbrže kopnene životinje na Zemlji – poklapa se sa 72. rođendanom indijskog premijera Narendre Modija, koji je u subotu pustio prvu mačku u park. To je kulminacija 13-godišnjih napora da se obnovi vrsta koja je nestala iz Indije pre nekih 70 godina.

Ovaj projekat visokog profila je prvi put da su divlji gepardi premešteni preko kontinenata da bi bili pušteni na slobodu. To je izazvalo pitanja naučnika koji kažu da bi vlada trebalo da učini više da zaštiti divlje životinje koje se bore u zemlji.

Gepardi – pet ženki i tri mužjaka – stigli su nakon dvodnevnog putovanja avionom i helikopterom iz afričke savane, a očekuje se da će provesti dva do tri meseca u ograđenom prostoru od 6 kvadratnih kilometara (2 kvadratne milje) unutar park u centralnoj indijskoj državi Madja Pradeš.

Ako sve bude u redu sa njihovom aklimatizacijom na Kuno, mačke će biti puštene da trče kroz 5.000 kvadratnih kilometara (2.000 kvadratnih milja) šume i travnjaka, dele pejzaž sa leopardima, lenjivcima i prugastim hijenama.

Očekuje se da će se još 12 geparda pridružiti novonastaloj indijskoj populaciji sledećeg meseca iz Južne Afrike. I kako Indija prikuplja više sredstava za projekat vredan 910 miliona rupija (11,4 miliona dolara), koji u velikoj meri finansira državna kompanija Indian Oil, nada se da će na kraju povećati populaciju na oko 40 mačaka.

SP Jadav iz Nacionalne uprave za zaštitu tigrova rekao je da je izumiranje geparda u Indiji 1952. godine bio jedini put da je zemlja izgubila veliku vrstu sisara od nezavisnosti.

„Naša je moralna i etička odgovornost da to vratimo.

Ali neki indijski stručnjaci za očuvanje prirode nazvali su ovaj napor „projektom ispraznosti“ koji zanemaruje činjenicu da afrički gepard — podvrsta slična, ali odvojena od kritično ugroženog azijskog geparda koji se sada nalazi samo u Iranu — nije izvorno na indijskom potkontinentu.

A sa 1,4 milijarde indijske ljudske populacije koja se bori za zemlju, biolozi brinu da gepardi neće imati dovoljno prostora da lutaju, a da ih grabežljivci ili ljudi ne ubiju.

Indija se prošle godine pridružila obećanju UN da će sačuvati 30% svog kopna i okeana do 2030. godine, ali danas je manje od 6% teritorije zemlje zaštićeno.

Povratak geparda „je naš napor ka očuvanju životne sredine i divljih životinja“, rekao je Modi.

Dok se gepardi danas najčešće povezuju sa Afrikom, reč „gepard” potiče od sanskritske reči „čitraka”, što znači „pegavi”.

U jednom trenutku, azijski gepard je bio široko rasprostranjen širom Severne Afrike, Bliskog istoka i širom Indije. Tokom ere Mogulskog carstva, pripitomljeni gepardi služili su kao kraljevski saputnici u lovu, jureći za plenom u ime svojih gospodara.

Ali lovci su kasnije svoje oružje usmerili na samog geparda. Danas ih je ostalo samo 12 u sušnim regionima Irana.

Projekat Cheetah, započet 2009. pod vladom bivšeg premijera Manmohana Singha, izgleda da nudi Indiji šansu da ispravi istorijsku grešku i ojača svoju ekološku reputaciju.

Uspesi Indije u upravljanju najvećom svetskom populacijom divljih tigrova dokazuje da ona ima akreditive da vrati geparde, rekao je Jadav.

Međutim, čak i između afričkih zemalja, „bilo je nekoliko (premeštanja) geparda na velika ili neograđena područja koja su bila uspešna“, rekla je Kim Jang-Overton, direktor programa za geparde u Panteri, globalnoj organizaciji za zaštitu divljih mačaka.

Da bi geparde pripremili za uspeh, vlasti preseljavaju seljane iz Bagče kod Kuna. Zvaničnici su takođe vakcinisali domaće pse u toj oblasti protiv bolesti koje bi se mogle preneti na mačke.

Zvaničnici za divlje životinje su izvršili reviziju plena u parku, obezbeđujući dovoljno pegavih jelena, plavih bikova, divljih svinja i dikobraza za održavanje ishrane geparda.

Indijska nafta je obećala više od 500 miliona rupija (6,3 miliona dolara) za projekat u narednih pet godina.

Neki indijski naučnici kažu da moderna Indija predstavlja izazove sa kojima se nisu suočavale životinje u prošlosti.

Jednom gepardu treba puno prostora za lutanje. Područje od 100 kvadratnih kilometara (38 kvadratnih milja) može izdržati šest do 11 tigrova, 10 do 40 lavova, ali samo jednog geparda.

Jednom kada se gepardi presele izvan Kunovih neograđenih granica, „u roku od šest meseci će ih izbaciti domaći psi, leopardi“, rekao je biolog divljih životinja Ulas Karant, direktor Centra za proučavanje divljih životinja u Bengaluruu.

„Ili će ubiti kozu, a seljani će ih otrovati“ kao odgovor.

Strahovi od krivolova zaustavili su još jedan projekat koji je uključivao nalog Vrhovnog suda iz 2013. da se neki od poslednjih preživelih azijskih lavova na svetu presele iz njihovog jedinog rezervata u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat u Kuno. Sada će gepardi preuzeti taj prostor.

„Gepardi ne mogu biti teret Indije“, rekao je biolog za divlje životinje Ravi Čelam, naučni autoritet za azijske lavove. „Ovo su afričke životinje koje se nalaze na desetinama lokacija. Azijski lav je jedna populacija. Jednostavno sagledavanje situacije pokazuje koja vrsta mora biti prioritet.“

Drugi stručnjaci za zaštitu prirode kažu da je obećanje vraćanja geparda u Indiju vredno izazova.

„Gepardi igraju važnu ulogu u ekosistemima travnjaka“, čuvaju plen kroz travnjake i sprečavaju prekomernu ispašu, rekla je biolog za očuvanje Lori Marker, osnivač Fonda za očuvanje geparda koji vodi namibijsku stranu projekta.

Marker i njeni saradnici će pomoći u praćenju naseljavanja mačaka, lova i razmnožavanja u narednim godinama.

Modi je pozvao ljude da budu strpljivi dok se mačke prilagođavaju. „Da bi mogli da učine nacionalni park Kuno svojim domom, moraćemo da damo ovim gepardima nekoliko mjeseci vremena.