Zbog umanjenja plata, danas protest policajaca ispred Vlade

Zbog umanjenja plata, danas protest policajaca ispred Vlade

Kako prenosi Pobjeda, policajci nezadovoljni zbog umanjenja plata će se okupiti danas u 17 sati i 30 minuta na protestu ispred Vlade Crne Gore, potvrdio je Pobjedi Miodrag Begić, komandir stanice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava.

On je krajem prošle sedmice dao rok sindikalnim predstavnicima do ponedjeljka da u pregovorima sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem i premijerom Dritanom Abazovićem riješe problem u vezi sa umanjenjem plata policijskim službenicima.

Na posljednjem protestu zaposlenih Uprave policije je kazao da će snositi sav rizik za organizaciju današnjeg protesta.Zaposleni zahtijevaju da se policijskim službenicima vrati ono što im je oduzeto od posljednje dvije plate. Obračunom plata, kojim nije obuhvaćen beneficirani radni staž, kako je Pobjedi objasnio član Glavnog odbora Sindikata UP Miloš Šaranović, došlo je do umanjenja plata u iznosima od 40 do 100 eura.

Kroz 30 godina obezbjeđivali smo sve one koji su svoja prava tražili na ulici iz ličnih, pojedinačnih, kolektivnih i političkih razloga. Došlo je vrijeme, izgleda, da naša prava tražimo na isti način – rekao je Begić prošle sedmice. U dogovoru sa predstavnicima Sindikata Uprave policije, dio nezadovoljnih koji ne pripadaju toj organizaciji je odlučio da djeluju zajedno.

Prethodnih nekoliko sedmica, kako su naveli, policijski službenici su potpisivali zahtjev da predsjednik Sindikata Šuškavčević podnese ostavku koji je do sada svojim potpisom podržalo više od 1.500 policijskih službenika.Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, u cilju rješavanja novonastale situacije, obrazovao radnu grupu koja je sačinila Nacrt kolektivnog ugovora,gdje su pored predstavnika Ministarstva, kao poslodavca, učestvovali Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova i Sindikat Uprave policije, kao i predstavnici Ministarstva finansija.Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije primili su aprilsku platu umanjenu za iznos i do 100 eura, u zavisnosti od koeficijenta i složenosti poslova radnog mjesta, iz razloga što u obračun zarade kao minuli staž nije uključen beneficirani radni staž, već je isključivo obračun vršen za efektivni radni staž. Ovakav vid obračuna je proistekao iz mišljenja Odbora za praćenje i primjenu Opšteg kolektivnog ugovora koji je na navedeno ukazao 4. maja 2022. godine.Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Sindikata kazao da je postignut dogovor koji će „dobiti ubrzo svoj formalno-pravni epilog kroz vladinu proceduru, kako bi zarade policijskih službenika bile vraćene od 1. jula“.Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva finansija (MF) radiće na izmjeni odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, kako bi se nadoknadilo smanjenje plata policijskim i dijelu službenika MUP-a