SZO kaže da će majmunske boginje dobiti novo ime

SZO kaže da će majmunske boginje dobiti novo ime

Svijetska zdravstvena organizacija kaže da sarađuje sa stručnjacima na pronalaženju novog naziva za majmunske boginje.

To dolazi nakon što je više od 30 naučnika prošle nedelje pisalo o „hitnoj potrebi za nediskriminatornim i nestigmatizirajućim“ imenom za virus i bolest koju izaziva.

Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netačno i diskriminatorno, rekli su.

Poslednjih nedjelja širom svijeta zabeleženo je oko 1.600 slučajeva ove bolesti.

Dok su prijavljena 72 smrtna slučaja u zemljama u kojima su majmunske boginje već bile endemske, nijedan nije primećen u novozaraženim 32 zemlje, kao što je Velika Britanija.

Prema poslednjem prebrojavanju, od 12. juna bilo je 452 potvrđena slučaja u Engleskoj, 12 u Škotskoj, 2 u Severnoj Irskoj i 4 u Velsu.

Svijetska zdravstvena organizacija saopštila je da će sledeće nedjelje održati hitan sastanak kako bi utvrdila da li da se epidemija klasifikuje kao vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja – najveći alarm koji agencija UN može da oglasi.

Jedine druge bolesti zbog kojih se to dešavalo u prošlosti su svinjski grip, dječija paraliza, ebola, zika i kovid.

Šef Svijetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je: „Izbijanje majmunskih boginja je neobično i zabrinjavajuće.

„Iz tog razloga sam odlučio da sazovem Komitet za hitne slučajeve u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima slijedeće nedjelje, da procijeni da li ova epidemija predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Šta su boginje majmuna?

Majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, koji je član iste porodice virusa kao i male boginje, iako je mnogo manje težak.

Infekcije su obično blage i rizik za opštu populaciju je nizak, ali vlada Velike Britanije je kupila zalihe vakcine protiv malih boginja kako bi se zaštitila od toga.

To izaziva osip koji pomalo liči na vodene boginje. Virus se može širiti kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Virus ranije nije opisan kao polno prenosiva infekcija, ali se može preneti bliskim kontaktom.

Svako ko ima virus treba da se uzdrži od seksa dok ima simptome.

izvor BBC