Voz prelazi granicu Sjeverne Koreje u Rusiju nakon izveštaja o oružju, saopštio je istraživački centar

Voz prelazi granicu Sjeverne Koreje u Rusiju nakon izveštaja o oružju, saopštio je istraživački centar

Voz je prešao iz Sjeverne Koreje u Rusiju u petak, dva dana nakon što su Sjedinjene Države saopštile da imaju informacije koje ukazuju na to da Pjongjang tajno snabdeva Rusiju artiljerijskim granatama za njen rat u Ukrajini, saopštio je vašingtonski istraživački centar, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke.

Projekat 38 North, koji prati razvoj događaja u Severnoj Koreji, saopštio je da je to prvi put da je takvo kretanje voza primećeno na ruti posle nekoliko godina, iako je ruska veterinarska služba u srijedu izvjestila da je voz prešao granicu sa Severnom Korejom sa konjima. .

„Nemoguće je utvrditi svrhu voza na osnovu snimaka, ali prelaz dolazi usred izveštaja o prodaji oružja iz Severne Koreje Rusiji i opšteg očekivanja obnove trgovine između dvije zemlje“, rekao je 38 Nort.

Rečeno je da je Sjeverna Koreja zatvorila 800-metarski most prijateljstva Tumangang (most prijateljstva između Koreje i Rusije), jedinu kopnenu vezu između zemalja, u februaru 2020. tokom pandemije COVID-19.

U izvještaju se navodi da je u 10:24 po lokalnom vremenu (01:24 GMT) na korejskoj strani granice bila vidljiva garnitura od tri vagona zatvorenih vagona, a do 13:10. po lokalnom vrijemenu (04:10 GMT) činilo se da je u Rusiji iza lokomotive, oko 200 metara (jardi) od kraja željezničkog mosta.

U 14.29 časova (05:29 GMT) lokomotiva i tri vagona bili su vidljivi na šinama ruske stanice Hasan, otprilike 2 km (1,2 milje) od granice, a tri manja pokrivena vagona, ili mogući kontejneri na vagonima, bila su parkirana pored novopristiglog voza na susedna staza.

„Ne može se utvrditi da li je bio u toku prenos materijala, a lokacije parkiranih ovih vozova možda nijesu povezane“, navodi se u izveštaju.

Bijela kuća je u srijedu saopštila da Vašington ima informacije koje ukazuju na to da Severna Koreja tajno isporučuje Rusiji „značajan“ broj artiljerijskih granata za njen rat u Ukrajini i da pokušava da prikrije pošiljke provodeći ih kroz zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike. .

Sjeverna Koreja je u septembru saopštila da nikada nije isporučivala oružje ili municiju Rusiji i da ne planira da to uradi.

Prema saopštenju ruske državne veterinarske službe u sredu, Rusija i Severna Koreja ponovo su pokrenule putovanje vozom po prvi put od pandemije sa tovarom od 30 sivih rasnih konja „Orlov kasač“ u Sjevernu Koreju.

Kim Džong Un poznat je kao strastveni konjanik. Severnokorejski mediji su ga 2019. prikazali kako hoda kroz planinske snegove na belom pastuvu. Podaci ruske carine pokazuju da je Sjeverna Koreja prethodnih godina potrošila hiljade dolara na rasne konje iz Rusije.