Nike prekida veze sa Kajrijem Irvingom, otkazuje sledeće izdanje cipela

Nike prekida veze sa Kajrijem Irvingom, otkazuje sledeće izdanje cipela

Nike je u petak suspendovao svoju vezu sa zvijezdom Bruklin Netsa Kajrijem Irvingom i otkazao svoje sledeće izdanje cipela sa brendom Irving nakon njegove promocije antisemitskog dokumentarca.

Netsi su već suspendovali Irvinga u najmanje pet utakmica nakon što je u dva navrata prestao da u potpunosti dezavuiše dokumentarac. Irving se kasnije kasno u četvrtak izvinio zbog promocije projekta za koji je rekao da sadrži „lažne antisemitske izjave“.

Ali izvinjenje nije bilo dovoljno da spreči Nike da prekine veze sa Irvingom.

„U Nikeu vjerujemo da nema mesta govoru mržnje i osuđujemo svaki oblik antisemitizma. U tom cilju, doneli smo odluku da odmah suspendujemo našu vezu sa Kajrijem Irvingom i više nećemo lansirati Kirie 8“, Najk je naveo u saopštenju.

„Duboko smo tužni i razočarani situacijom i njenim uticajem na sve“, navodi se u saopštenju.

Nekoliko medija je objavilo da je posao sa cipelama vrijedan 11 miliona dolara, ali Rojters to nije mogao da potvrdi.

Netsi mu takođe neće platiti za vrijeme suspenzije. On je ove sezone na ugovoru od 36,9 miliona dolara, nakon što je zaradio skoro 195 miliona dolara u prethodnih 11 sezona sa Klivlend Kavalirsima, Boston Seltiksima i Netsima, prema Basketball-Reference.com.

Netsi su rekli da će biti suspendovan najmanje pet utakmica i sve dok se ne podvrgne nizu nespecificiranih „popravnih mera“.

Irving se suočio sa teškim kritikama otkako je prošle nedelje na Tviteru objavio link do komentara iz 2018. i branio post tokom vikenda. Sedmostruki Ol Star je od tada izbrisao objavu na Tviteru.

Objavljujući u četvrtak na Instagramu, on se izvinio onima koji su „povrijeđeni zbog opakih mržnje iznesenih u dokumentarcu“ i rekao da preuzima punu odgovornost za svoju odluku da podijeli sadržaj sa svojim pratiocima.

Irving je rekao da je film „sadržao neke lažne antisemitske izjave, narative i jezik koji su bili neistiniti i uvredljivi za jevrejsku rasu/religiju“.

„Želim da razjasnim svaku zabunu oko toga gde se borim protiv antisemitizma tako što ću se izviniti zbog postavljanja dokumentarca bez konteksta i činjeničnog objašnjenja u kojem su navedena konkretna uvjerenja u dokumentarcu sa kojim sam se slagao i sa kojim se ne slažem“, napisao je Irving.

Kontroverza dolazi u teškom trenutku za Jevreje u Sjedinjenim Državama. FBI je u četvrtak upozorio da postoji verodostojna pretnja sinagogama u Nju Džersiju, državi koja se nalazi prekoputa luke od njujorške četvrti Bruklina, koja ima jednu od najgušćih populacija Jevreja na svetu.

Irvingova suspenzija i izvinjenje usledili su nakon kontroverze koju je stvorio Ie, reper ranije poznat kao Kanje Vest, kojeg su platforme društvenih medija suspendovale prošlog meseca zbog objava koje su onlajn korisnici osudili kao antisemitske.

Irvingovi postovi na društvenim mrežama nisu prvi put da izaziva kontroverze u NBA ligi.

Igrao je u samo 29 od 82 utakmice Netsa u regularnoj sezoni za sezonu 2021-22 nakon što je odbio da primi vakcinu protiv COVID-19 uprkos mandatu grada Njujorka.