U Španiji skandal zbog novog zakona o seksualnom nasilju: osuđenici mogu biti pušteni prijevremeno

U Španiji skandal zbog novog zakona o seksualnom nasilju: osuđenici mogu biti pušteni prijevremeno

U Španiji je izbio skandal nakon što su zakon o povećanju kazne za krivična dijela na seksualnoj osnovi počeli da koriste advokati za ublažavanje već izrečenih kazni svojim klijentima, prenosi Bi-Bi-Si.

Kao rezultat zakonskih promjena, najmanje četiri kriminalca mogu da izađu iz zatvora prevremeno, a u najmanje osam drugih slučajeva advokati su dobili smanjene zatvorske kazne za osuđene silovatelje.

Na primer, u jednom slučaju, sud u Madridu je za dvije godine smanjio kaznu muškarcu koji je osuđen na osam godina zatvora zbog seksualnog nasilja nad 13-godišnjom pastorkom. A na Majorci dvojica silovatelja, osuđenih na tri godine, sada mogu da izađu na slobodu, pošto su već odslužili dve godine zatvora.

Činjenica je da španski Krivični zakonik predviđa: u slučaju donošenja novog zakona, nova krivična dela sadržana u njemu mogu se primenjivati retrospektivno. Zbog toga je u nekim slučajevima odbrana tvrdila da novi zakon predviđa niže minimalne kazne i da stoga prvobitne kazne treba smanjiti.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero, koja je inicirala novi zakon, branila je to, rekavši da bi „mašizam mogao da navede neke sudije da pogrešno primenjuju zakon“.

Karlos Flores, profesor prava na Univerzitetu u Valensiji, rekao je za Bi-Bi-Si da je komentar „izazvao ogorčenje među pripadnicima pravne profesije”. „Trenutno 55 odsto španskih sudija čine žene, pa je optuživanje za „mašizam“ uvreda. A pravno obrazovanje sudija o rodnim pitanjima traje već duže vrijeme“, rekao je on.

Podsetimo, u Španiji je u avgustu ove godine usvojen novi zakon, poznat kao „samo ‘da’ znači ‘da’”, po kojem će se seks bez izričitog pristanka smatrati silovanjem, usvojen u Španiji u avgustu ove godine, a stupio je na snagu godine. oktobar.

Nastao je nakon grupnog silovanja 18-godišnje devojke od strane pet muškaraca u španskom gradu Pamplona. Ogorčenje javnosti izazvalo je to što je policija u izveštaju o incidentu pisala o „pasivnom ili neutralnom“ izrazu lica žrtve.

Sud je 2018. godine proglasio muškarce krivim za seksualno nasilje i osudio na po 9 godina zatvora, ali ih je oslobodio optužbi za silovanje jer žrtva nije bila prisiljavana na seksualni odnos.

Kasnije je Vrhovni sud Španije preispitao kaznu, proglasio muškarce krivim za silovanje i povećao zatvorske kazne na 15 godina.