Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu interkontinentalnu balističku raketu, sletela u blizini Japana

Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu interkontinentalnu balističku raketu, sletela u blizini Japana

Sjeverna Koreja je u petak ispalila interkontinentalnu balističku raketu za koju se sumnjalo da je pala samo 200 kilometara od Japana i imala dovoljan domet da stigne do kopna Sjedinjenih Država, rekli su japanski zvaničnici novinarima.

Lansiranje, koje su izvjestili i južnokorejski i japanski zvaničnici, dolazi dan nakon manjeg lansiranja projektila od strane Severa i njegovog upozorenja o „žešćim vojnim odgovorima“ na SAD koje pojačavaju svoje regionalno bezbjednosno prisustvo.

Ovo je postala rekordna godina za raketni program ove nuklearno naoružane zemlje, nakon što je nastavila sa testiranjem ICBM-a prvi put od 2017. i prekinula svoj samonametnuti moratorijum na lansiranja na duge domete pošto su pregovori o denuklearizaciji zastali.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je novinarima da je najnovija raketa bila sposobna da leti čak 15.000 km, dok je glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao da je letela do visine od oko 6.000 km sa dometom od 1.000 km, pre nego što je sletela u more oko 200 km. kilometrima zapadno od ostrva Oshima-Oshima na Hokaidu.

Sjeverna Koreja često sprovodi svoje testove na takvim „uzvišenim“ putanjama gde projektil leti mnogo više u svemir, ali na manju udaljenost nego što bi bila ispaljena normalnom putanjom.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da nema izveštaja o šteti, ali da se ponovljena lansiranja projektila Sjevera ne mogu tolerisati.

Vazdušna baza Misava, u kojoj se nalaze i japanske i američke trupe, nakratko je izdala naređenje da traži zaklon, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici baze.

Sjeverna Koreja je poslednja za koju se sumnja da je testirala ICBM bila 3. novembra, kada je ispalila više projektila u more u, kako je rekla, protestu protiv savjezničkih vojnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Lansiranje u petak bi bilo osmo ovogodišnje testiranje ICBM-a od strane Sjeverne Koreje, na osnovu rezultata američkog Stejt departmenta.

ICBM su oružje najvećeg dometa Sjeverne Koreje i dizajnirane su da nose nuklearnu bojevu glavu sve do bilo koje lokacije u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država.

Sjeverna Koreja je u četvrtak ispalila balističku raketu kratkog dometa, dok je njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio na „žešće vojne odgovore“ na poteze SAD za jačanje svog vojnog prisustva, rekavši da Vašington preuzima „kocku zbog koje će požaliti“.

U saopštenju koje su preneli državni mediji, Čoe je osudio nedeljni trilateralni samit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana tokom kojeg su lideri tih zemalja kritikovali Pjongjangovo testiranje oružja i obećali veću bezbjednosnu saradnju.

Lansiranje u petak usledilo je kada je potpredsednica SAD Kamala Haris bila na Tajlandu na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), usred geopolitičkih tenzija oko rata u Ukrajini i drugih žarišta kao što su Tajvan i Korejsko poluostrvo.

„Pjongjang pokušava da poremeti međunarodnu saradnju protiv njega eskalacijom vojnih tenzija i sugerišući da ima sposobnost da drži američke gradove u opasnosti od nuklearnog napada“, rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

Ove godine Sjeverna Koreja je izvela rekordan broj testova balističkih projektila, koji su zabranjeni rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su sankcionisale zemlju zbog njenih programa raketa i nuklearnog oružja.

ICBM su balističke rakete sa minimalnim dometom od oko 5.500 kilometara, uglavnom dizajnirane za isporuku nuklearnog oružja. Neki su sposobni da putuju 10.000 km ili više.

Neke rakete nose samo jednu bojevu glavu, ali analitičari sumnjaju da Sjeverna Koreja nastoji da razvije ICBM-ove koji mogu da nose više bojevih glava, od kojih svaka može da se kreće do zasebnog cilja, na nezavisno ciljanim vozilima za ponovno ulazak (MIRV).

Na osnovu fotografija koje su objavili državni mediji, analitičari su rekli da je lansiranje 3. novembra izgledalo kao ranije neviđena ICBM, verovatno varijanta ICBM Hvasong-15, koja je prvi put testirana 2017. godine, a možda je lansirana i u martu.

Južnokorejski zvaničnik rekao je da je test 3. novembra možda neuspešan na velikoj visini. Zvaničnici Južne Koreje i SAD su izvestili da se činilo da je veći broj severnokorejskih ICBM testova ove godine neuspešan.

Sjeverna Koreja je tvrdila da je uspešno lansirala svoju masivnu novu ICBM Hvasong-17 po prvi put 24. marta, ali su južnokorejski i američki zvaničnici zaključili da se čini da je lansiranje bio prethodno lansirani Hvasong-15.

Lansiranje 24. marta bilo je ipak najveći test ICBM koji je Sjever ikada izveo, leteći 67,5 minuta do maksimalne visine od 6.248,5 km (3.905 milja), izvestili su severnokorejski državni mediji.

Sjever je takođe nedavno ispalio stotine artiljerijskih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizovale vežbe, od kojih su neke uključivale Japan.