Tojota očekuje da će smanjiti cilj proizvodnje za cijelu godinu zbog nedostatka čipova

Tojota očekuje da će smanjiti cilj proizvodnje za cijelu godinu zbog nedostatka čipova

Toiota Motor Corp (7203.T) saopštila je u petak da će njena godišnja proizvodnja vozila vjerovatno biti ispod prvobitnog cilja, pošto uporni globalni nedostatak poluprovodnika ometa napore najvećeg svetskog proizvođača automobila prodajom pojačati izlaz.

Japanska kompanija je pod lupom da li može da se pridržava svog godišnjeg cilja proizvodnje od rekordnih 9,7 miliona vozila nakon što je propustila privremene ciljeve u prva četiri mjeseca fiskalne godine koja je počela u aprilu.

Proizvodnja se oporavila u avgustu, ali se očekuje da će proizvodnja u oktobru i novembru biti oko 750.000, odnosno 800.000 jedinica, što je ispod prosečnih 900.000 mesečnog plana proizvodnje od septembra do novembra koji je projektovan krajem prošlog mjeseca.

Tojota nije saopštila za koliko će biti smanjen njen godišnji cilj proizvodnje, ali je proizvodnja u prvih pet meseci tekuće fiskalne godine bila 6,7 odsto manja od prvobitnih planova kompanije, prema proračunima Rojtersa na osnovu podataka kompanije.

Revidirani cilj će biti objavljen kada izgledi za proizvodnju postanu jasniji, rekao je portparol Toiote.

Saopštenje od petka umanjuje nade koje dele japanski proizvođači automobila da će se nedostatak čipova ublažiti i omogućiti im da povećaju proizvodnju u drugoj polovini finansijske godine kako bi nadoknadili ograničenu proizvodnju u prvoj polovini.

Rastuća inflacija, rastuće kamatne stope i rastući rizici od ekonomske recesije na glavnim tržištima takođe su pomračili izglede za potražnju, iako je proizvodnja automobila generalno i dalje tesna zbog nedostatka čipova i ograničenja vezanih za COVID.

Izvršni direktor kompanije Tesla Inc (TSLA.O) Elon Musk rekao je ranije ove nedelje da „neka vrsta recesije“ u Kini i Evropi opterećuje potražnju za njenim električnim automobilima.

Tojota je u petak saopštila da će suspendovati 11 proizvodnih linija u osam domaćih fabrika sledećeg meseca na između dva do devet dana, što će uticati na proizvodnju širokog spektra vozila, uključujući korolu, RAV4 i jaris.

Svoj globalni cilj proizvodnje za prošlu finansijsku godinu smanjio je tri puta, smanjivši ga sa 9,3 miliona u maju 2021. na 8,5 miliona u februaru. Na kraju je proizvela oko 8,6 miliona vozila u prošloj finansijskoj godini do 31. marta.