Curenje Sjevernog toka potvrđeno je kao sabotaža, kaže Švedska

Curenje Sjevernog toka potvrđeno je kao sabotaža, kaže Švedska

Istražitelji su pronašli tragove eksploziva na mjestu oštećenih gasovoda Sjeverni tok, što potvrđuje da je došlo do sabotaže, saopštio je u petak švedski tužilac.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri rupe u gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora i koji su postali žarište ukrajinske krize jer su zalihe gasa u Evropi nestale.

Danska je prošlog mjeseca saopštila da je preliminarna istraga pokazala da su curenja bila izazvana snažnim eksplozijama.

„Analiza koja je sada urađena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko predmeta koji su pronađeni“, navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva, dodajući da nalazi utvrđuju incident kao „grubu sabotažu“.

Rečeno je da će nastavak istrage utvrditi da li će biti moguće identifikovati odgovorne.

Saradnja sa vlastima u Švedskoj, kao iu drugim zemljama, ide veoma dobro, rekao je glavni tužilac Mats Ljungkvist.

Tužilaštvo je odbilo da da dalje komentare, uključujući i informacije o tome za koji eksploziv se vjeruje da je korišćen za oštećenje cjevovoda.

Rusija će sačekati dok se ne izvrši potpuna procijena štete pre nego što donese odluku o popravci, ako bude, rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sama činjenica da su već počeli da stižu podaci u prilog potvrđivanja subverzivnog ili terorističkog akta… još jednom potvrđuje informaciju koju ima ruska strana“, rekao je Peskov u svakodnevnom razgovoru sa novinarima.

„Veoma je važno ne stati, veoma je važno pronaći ko stoji iza ove eksplozije.

Ni Gasprom (GAZP.MM), ni Sjeverni tok 1 i 2 nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj ranije su saopštili da su registrovali podrhtavanje u neposrednoj blizini mesta curenja i da signali ne liče na one od zemljotresa.

Danska policija odbila je da komentariše švedske nalaze.

Pukotine cevovoda na morskom dnu od 26. septembra, izbacivanje gasa u okean koji je isplivao na površinu tokom nedelje koja je usledila, izazvala je upozorenja o opasnostima javnosti i strahu od štete po životnu sredinu.

U Sjevernom toku 1 nedostaje deo od najmanje 50 metara (164 stope), izvestio je švedski dnevnik Ekspresen 18. oktobra nakon snimanja, kako je rekao, prvih javno objavljenih snimaka štete.

Rusko ministarstvo odbrane je prošlog mjeseca saopštilo da je osoblje britanske mornarice diglo u vazduh naftovode, tvrdnja za koju je London rekao da je lažna i da je napravljena da odvrati pažnju od ruskih vojnih neuspeha u Ukrajini.