U eksploziji ubijen šef policije na jugoistoku Ukrajine

U eksploziji ubijen šef policije na jugoistoku Ukrajine

Zamenik komandanta lokalne saobraćajne policije Aleksandar Kolesnikov poginuo je u petak u eksploziji u gradu Berdjansku na jugu Ukrajine. Grad su zauzele ruske snage na početku sukoba koji je u toku i od tada je ostao pod njihovom kontrolom.

Eksplozija se dogodila u lokalnoj kući za odmor, koja se trenutno koristi za smeštaj privremeno raseljenih lica i izbeglica, prvenstveno iz Mariupolja, rekao je lokalni gradonačelnik Aleksandar Saulenko. Eksplozivna naprava, punjena unapred napravljenim gelerima, bila je pričvršćena na drvo oko tri metra iznad zemlje, dodao je on.

Kolesnikovo servisno vozilo bilo je u zoni eksplozije, a geleri su gađali i igralište u blizini. „Tokom eksplozije, nekim čudom, nije bilo nikoga na igralištu gde su deca mogla da se igraju i da budu, niko od dece nije povređen“, rekao je Saulenko, okrivljujući za incident ukrajinske vlasti.

„Postoji ukrajinski trag kijevskog terorističkog režima, koji na takav način pokušava da se bori protiv mirnog stanovništva, što ukazuje da ne razmišljaju o žrtvama među decom i civilima“, rekao je gradonačelnik.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.