Ruska crkva donosi pravila o egzorcizmu

Ruska crkva donosi pravila o egzorcizmu

Ruska pravoslavna crkva je završila nacrt pravila za regulisanje praktikovanja egzorcizma, koji je u izradi od 2021. Ako nacrt postane deo kanonskog prava, proterivanje demona biće besplatna služba, a samo sveštenicima i episkopima biće dozvoljeno da praktikuju to, da bi se spriječile zloupotrebe.

Egzorcizam se može vršiti „samo u slučajevima opsednutosti demonima“, a ne za osobe sa mentalnim poremećajima ili bolestima ili za one koji „misle opsednutost“, navodi se u nacrtu dokumenta, objavljenom u četvrtak na sajtu Moskovske patrijaršije. Sveštenstvo je upućeno da se upozna sa osnovnom psihijatrijom kako bi moglo da donese odgovarajući sud.

„Izvršitelj obreda egzorcizma može biti samo episkop, odnosno sveštenik koji je za to dobio blagoslov vladajućeg episkopa“, dodaje se u dokumentu. „Crkva od izvršioca egzorcizma očekuje visok duhovni život. Ni egzorcista ni njegovi arhijereji ne treba da očekuju plaćanje za izvršenje obreda.

Uputstva za sam obred zauzimaju dve stranice dokumenta od sedam stranica, dok je ostatak posvećen objašnjenju stava Ruske pravoslavne crkve o egzorcizmu, istorijskom pregledu prakse kako u Rusiji tako i drugim pravoslavnim narodima, i problemima u vezi sa egzorcizmom. .

Nacrt je objavljen kako bi se prikupili komentari javnosti, a period za komentarisanje je otvoren do kraja oktobra 2022.

Crkva je ranije saopštila da su jerarsi proveli skoro tri godine radeći na dokumentu. Njegova neophodnost je objašnjena činjenicom da su ponekad „bolesne osobe izložene ponižavanju ili psihičkom nasilju” tokom masovnih „čišćenja” snimljenih na video snimku, što onda rezultira izveštajima o „lažnom posedovanju” i „masovnom histerijom”.

Krajem 2020. godine portparol crkve episkop volokolamski Ilarion rekao je da vjernici ne treba sami da vrše egzorcizme.

Najmanje dva smrtna slučaja povezana sa egzorcizmom prijavljena su tokom prethodne decenije. Devetogodišnjem dečaku su začepili usta i bičevali tokom rituala 2019. i ugušio se na smrt. 2011. godine, 25-godišnja žena u Voronježu je takođe umrla nakon što su njeni roditelji pokušali da je proteraju.

Pravoslavlje je jedna od četiri zvanično priznate religije u Rusiji, a slede islam, budizam i judaizam. Otprilike polovina ruskog stanovništva se izjašnjava kao pravoslavni vernici.