Borel je zaprijetio ruskoj vojsci „potpunim uništenjem“ u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu

Borel je zaprijetio ruskoj vojsci „potpunim uništenjem“ u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu

Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da odgovor Zapada na potencijalni nuklearni napad na Ukrajinu neće biti nuklearni, ali će biti veoma moćan sa vojne tačke gledišta. Borel je ovo rekao gostujući u četvrtak u Brižu, javlja dopisnik „Evropske pravde“.

„Postoji nuklearna pretnja, a Putin kaže da ne blefira. Pa, ne može sebi da priušti da blefira. Treba jasno razumjeti: ljudi koji podržavaju Ukrajinu, EU, zemlje članice, SAD, NATO ne blefiraju. bilo koji nuklearni napad na Ukrajinu stvoriće odgovor. Ne nuklearni odgovor, već vojni odgovor toliko moćan da će ruska vojska biti potpuno uništena“, rekao je Borel.

Prema njegovim rečima, „ovo je ozbiljan trenutak u istoriji i moramo da pokažemo svoje jedinstvo, snagu i punu odlučnost”. Emanuel Makron je izjavio da Francuska neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Rusije ako pokrene nuklearni napad na Ukrajinu.

Ranije su mediji objavili da bi ruski nuklearni udar najverovatnije izazvao „fizički odgovor“ savjeznika Kijeva i – potencijalno – Sjevernoatlantske alijanse.