Formiran operativni tim povodom sajber napada

Formiran operativni tim povodom sajber napada

Crna Gora treba da dobije Agenciju za sajber bezbjednost i o tome je večeras razgovarano na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. On je rekao da je povodom sajber napada formiran operativni tim koji treba da radi na prevenciji.

Kako je rekao novinarima, sajber napadi su usmjereni na institucije države.

„Operatvni tim koji se formira radiće 24 sata, osim naših stručnjaka iz administracije pozvaćemo i druge, iz privrede i akademske zajednice, da pomognu u stvaranju preventive. Postoji veliko zajedništvo da se ovo premosti na najbolji način. Uputićemo međunarodnim partnerima zahtjev da se pomogne da se povrate podaci koji su preuzeti, te da se učini sve da se spriječe novi napadi“, naveo je premijer.

Abazović je rekao da slični napadi nijesu nepoznati drugim državama, ističući da je potrebno sada da svi zajedno povećamo dozu sajber bezbjednosti. Naglasio je da su državne kompanije dobile upute kako da se ponašaju u narednom periodu.

„Da se ne koriste računari, koji nisu stalno na mreži i da se gase van radnog vremena. Ne bih unosio nikakav vid dodatne panike. Nažalost, živimo u vremenu kada će sajber kriminal i sajber napadi biti sve češći, to je danak svog ovog tehnološkog napretka. Naredne sedmiće biće više riječi o nanijetoj šteti“, rekao je Abazović. „Nekoliko institucija je napadnuto. Meta  napada je bilo i Ministarstvo finansija, imaju back up sistem, situacija je takva da nijesu ugroženi ali rade u otežanim uslovima“, podvukao je premijer, prenosi RTCG.