Tajvan hvali „čipove demokratije“ na sastanku sa guvernerom američke države

Tajvan hvali „čipove demokratije“ na sastanku sa guvernerom američke države

Tajvan želi da osigura da njegovi partneri imaju pouzdane zalihe poluprovodnika ili „demokratskih čipova“, rekao je predsjednik Cai Ing-ven guverneru američke države Indijana u ponedeljak, rekavši da pretnje Kine znače da su kolege demokratije u sarađivati.

Guverner Erik Holkomb dolazi u treću posetu delegacije SAD ovog meseca nakon što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi nakratko posetila, što je razbesnelo Kinu, koja na Tajvan gleda kao na sopstvenu teritoriju.

Nedelju dana nakon Pelosijeve posete, pet američkih poslanika, predvođenih senatorom Edom Markijem, posetilo je Tajvan.

Kina je izvela opsežne vojne vežbe u blizini Tajvana nakon Pelosijeve posete. Tajvan odbacuje pretenzije Pekinga na suverenitet, rekavši da samo stanovnici ostrva mogu da odlučuju o svojoj budućnosti.

„Tajvan je bio suočen sa vojnim pretnjama iz Kine, ui oko Tajvanskog moreuza“, rekla je Cai Holkomb tokom sastanka u njenoj kancelariji u Tajpeju.

„U ovom trenutku, demokratski saveznici moraju da stoje zajedno i podstaknu saradnju u svim oblastima“, dodala je ona, u izjavi prenošenoj uživo na njenim stranicama na društvenim mrežama.

Kina još nije komentarisala Holcombovu posjetu.

Holcomb treba da se sastane sa predstavnicima tajvanskih poluprovodničkih kompanija tokom svoje posete usred proširenja veza između njegove države i ostrva, koje je dom najvećeg svetskog proizvođača kontaktnih čipova, Taivan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) (2330.TV), .

„Ekonomska bezbednost je važan stub nacionalne i regionalne bezbednosti“, rekao je Cai. „Tajvan je voljan i sposoban da ojača saradnju sa demokratskim partnerima u izgradnji održivih lanaca snabdevanja za demokratske čipove.

Holkomb je govorio o naporima koje njegova država čini u podršci tehnološkoj industriji, ukazujući na junsku najavu tajvanske kompanije MediaTek Inc (2454.TV), četvrtog najvećeg svetskog dizajnera čipova po prihodu, o novom dizajnerskom centru u Indijani u partnerstvu sa Purdue Univerzitet.

„Veoma se radujemo saradnji sa njima u dizajniranju budućnosti“, rekao je on.

Tajvan je želeo da pokaže Sjedinjenim Državama, njihovom najvažnijem međunarodnom podržavaocu, da je pouzdan prijatelj jer globalni pad čipova utiče na proizvodnju automobila i potrošačku elektroniku.

Cai je rekao da Indijana treba da postane centar za tehnologiju čipova nakon ovomesečnog potpisivanja zakona o američkom zakonu o subvencionisanju domaće industrije poluprovodnika jer se takmiči sa kineskim i drugim stranim proizvođačima.

TSMC gradi fabriku od 12 milijardi dolara u američkoj državi Arizona.