Finska pojašnjava stav o nuklearnom oružju

Finska pojašnjava stav o nuklearnom oružju

Finska ne namerava da stacionira nuklearno oružje na svojoj teritoriji nakon što je postala članica NATO-a, izjavio je u ponedeljak predsednik Sauli Niinisto i dodao da Helsinki do sada nije dobio takve ponude. Njegova izjava dolazi nakon što je finska premijerka Sana Marin odbila da isključi mogućnost nuklearke u budućnosti.

Govoreći na otvaranju kursa koji je organizovalo Udruženje za obuku nacionalne odbrane, Niinisto je opisao nedavne razgovore o nuklearnom oružju koji su se rasplamsali na nacionalnom nivou kao „opasan razvoj događaja“.

„Dozvolite mi da sada jasno kažem: iako ne definišemo ograničenja za naše članstvo u NATO-u, Finska nema nameru da postavlja nuklearno oružje na svoju teritoriju“, naglasio je on, dodajući da nema „nikakvih znakova“ da se bilo koja zemlja približava Helsinkiju sa takvim predlog.

Istovremeno, Niinisto je primetio da je nuklearno oružje kamen temeljac odvraćanja NATO-a, koje služi kao sredstvo prevencije, a ne cilj sam po sebi. On je naveo i da je nemoguće pobediti u nuklearnom ratu i da se protiv njega nikada ne treba voditi.

Upitan kada bi Finska mogla zvanično da pristupi NATO-u, on je rekao da je situacija izgledala nešto bolje nego pre nekoliko nedelja, ali nije bio konkretniji, rekavši da će njegova zemlja postati punopravna članica „u razumnom roku“.

On je takođe primetio da, iako je Turska oklevala da ratifikuje kandidature Švedske i Finske za članstvo, kritike Ankare imaju više veze sa akcijama Stokholma nego sa onima Helsinkija. Prošlog meseca, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Ankara spremna da odobri ulazak Finske u NATO, ali nije spremna da učini isto za Švedsku.

Međutim, Erdogan je rekao da „Finska nije zemlja u kojoj teroristi slobodno lutaju“, dok je Švedska „mesto gde je teror harao“, očigledno misleći na prisustvo kurdskih grupa koje su zabranjene u Turskoj.

Niinisto je takođe prokomentarisao sukob u Ukrajini, napominjući da se neprijateljstvima ne nazire kraj, jer nijedna strana ne želi da pravi kompromis. Iako je osudio rusku vojnu operaciju, finski predsednik je pozdravio pokušaje nekoliko evropskih lidera da održe kontakte sa Moskvom.

„Ovo nema za cilj ništa drugo do zaustavljanje ubijanja. Mislim da je to vredan gol“, rekao je Niinisto.

Njegove izjave su usledile nakon što je finska premijerka Sana Marin prošlog meseca upozorila da bi NATO mogao da uspostavi stalne baze ili da rasporedi nuklearno oružje na teritoriji zemlje kada se pridruži alijansi. Istovremeno, ona je takav scenario opisala kao malo verovatan.