Južna Koreja i SAD počele su najveće vojne vežbe u usred reakcije Severne Koreje

Južna Koreja i SAD počele su najveće vojne vežbe u usred reakcije Severne Koreje

Južna Koreja i Sjedinjene Države započele su u ponedeljak svoje najveće zajedničke vojne vežbe poslednjih godina nastavkom terenske obuke, rekli su zvaničnici, dok saveznici nastoje da pojačaju spremnost u vezi sa potencijalnim testovima naoružanja Severne Koreje.

Godišnje letnje vežbe, preimenovane ove godine u Ulchi Freedom Shield i koje bi trebalo da se završe 1. septembra, usledile su nakon što je južnokorejski predsjednik Ioon Suk-ieol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao da će „normalizovati“ kombinovane vežbe i pojačati odvraćanje od Sjevera .

Južna Koreja je u ponedeljak odvojeno pokrenula četvorodnevne vežbe civilne odbrane Ulči, osmišljene da povećaju spremnost vlade, po prvi put od pojave pandemije koronavirusa.

Vojne i civilne vežbe imaju za cilj poboljšanje spremnosti zemlje da se suprotstavi promenljivim obrascima rata, sa evoluirajućim sajber pretnjama protiv ključnih objekata kao što su fabrike čipova i lanci snabdevanja, rekao je Jun.

„Održavanje mira na Korejskom poluostrvu je izgrađeno na našem čvrstom bezbednosnom stavu“, rekao je Jun na sastanku vlade, pozivajući na temeljne vežbe zasnovane na scenarijima iz stvarnog svijeta.

Vežbe su bile najveće od 2017. nakon što su smanjene zbog COVID-19 i pošto je Ioonov prethodnik nastojao da ponovo započne pregovore sa Pjongjangom, koji je vežbe nazvao probom za invaziju.

Sjeverna Koreja je prošle nedelje ispalila dve krstareće rakete sa zapadne obale, nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države započele preliminarnu obuku za vežbe.

Sjeverna Koreja je ove godine sprovela raketne testove neviđenim tempom i spremna je da izvrši svoju sedmu nuklearnu probu u bilo kom trenutku, saopštili su zvaničnici Seula.

Jun je rekao da je njegova vlada spremna da pruži ekonomsku pomoć ako Pjongjang preduzme korake ka denuklearizaciji, ali je Severna Koreja odbila njegovu ponudu, otvoreno ga kritikujući.

Ministarstvo odbrane Seula saopštilo je da će savjeznici ovog ljeta organizovati 11 programa obuke na terenu, uključujući jedan na nivou brigade – koji uključuje hiljade vojnika.

Kako bi se bolje suprotstavilo rastućim raketnim pretnjama Severne Koreje koje ciljaju glavni grad Južne Koreje, ministarstvo je saopštilo da će poboljšati sposobnosti otkrivanja raketa i zalagati se za rano postavljanje novog sistema presretača.

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan učestvovale su u nedavnoj vežbi odbrane od balističkih raketa kod obale Havaja, prvoj takvoj vežbi od 2017. godine, kada su odnosi Seula i Tokija dostigli najnižu tačku poslednjih godina.