Srbija i kosovski lideri odmeravaju prijedloge EU za poboljšanje odnosa

Srbija i kosovski lideri odmeravaju prijedloge EU za poboljšanje odnosa

Lideri Srbije i Kosova u ponedeljak razgovaraju o predlozima Evropske unije koji imaju za cilj okončanje dugog niza političkih kriza i njihovo postavljanje na put ka boljim odnosima i konačnom međusobnom priznanju.

Tenzije su tinjale između Srbije i njene bivše teritorije otkako se Kosovo jednostrano otcepilo 2008. godine; potez koji priznaju mnoge zapadne zemlje, ali mu se Srbija protivi, uz podršku Rusije i Kine.

Nedavno su se te tenzije rasplamsale oko naizgled trivijalnih stvari poput formata registarskih tablica vozila ili hapšenja policajca etničkog Srbina, što je izazvalo ponovnu zabrinutost zapadnih lidera da bi novi sukob na Balkanu mogao izbiti baš kada rat Rusije u Ukrajini ulazi u drugu godinu.

Očekuje se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti na sastancima u Briselu razgovarati o načinima da se evropski predlozi sprovedu u delo. Obojica lidera su već razgovarala o planu, koji nije javno objavljen, a zvaničnici EU su uvereni u napredak.

Visoki zvaničnik EU rekao je pre razgovora da „treba da prekinemo začarani krug krize“. On je rekao da predlozi „nisu kraj puta“ kada je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali da je, s obzirom na nedavne tenzije, plan EU „maksimalno ostvariv u ovom trenutku“.

Zvaničnik je obavestio novinare pod uslovom da ne bude imenovan zbog veoma osetljive prirode sastanaka. Prethodni razgovori Vučića i Kurtija su se izrodili u svađe i međusobno optuživanje, ali su ovog puta oba lidera već „u principu“ podržala predloge.

Vučić je u nedelju, pre sastanaka koje je nadgledao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, rekao da je „spreman da radi na konceptu i primeni predloženog plana sa jasno definisanim ograničenjima“.

On nije precizirao „ograničenja“, ali je više puta rekao da ona uključuju odbijanje priznavanja Kosova kao nezavisne države, kao i pristanak da ono postane članica UN.

EU je posredovala u pregovorima između Srbije i Kosova od 2011. godine, ali je nekoliko od 33 potpisana sporazuma sprovedena u delo. EU i SAD su se zalagale za brži napredak otkako je Rusija prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Ranije ovog meseca stotine srpskih nacionalista okupilo se u Beogradu da zahtevaju da Vučić odbaci plan EU i povuče se iz pregovora.

Uzvikujući „Izdaja” i noseći transparente „Nema predaje”, desničarski demonstranti blokirali su saobraćaj dok su se okupljali u blizini zgrade Predsedništva Srbije. Demonstranti su takođe snažno proruski, a na jednom transparentu je pisalo: „Izdaja Kosova je izdaja Rusije!“

Poslednjih meseci, izaslanici SAD i EU redovno su posećivali Prištinu i Beograd kako bi ih ohrabrili da prihvate nove predloge, a dvojica lidera su se sastala sa visokim predstavnicima EU na marginama velike bezbjednosne konferencije u njemačkom gradu Minhenu ranije ovog mjeseca.