SAD, Južna Koreja, Japan da suzbiju nezakonite sajber aktivnosti u Sjevernoj Koreji

SAD, Južna Koreja, Japan da suzbiju nezakonite sajber aktivnosti u Sjevernoj Koreji

Visoke diplomate Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana složile su se u utorak da pojačaju napore na suzbijanju ilegalnih sajber aktivnosti Sjeverne Koreje i drugih metoda za finansiranje nuklearnog programa i izbegavanje međunarodnih sankcija.

Na sastanku u glavnom gradu Indonezije, tri izaslanika zadužena za nuklearni program Severne Koreje takođe su se složila da ojačaju svoju trilateralnu bezbednosnu saradnju u suočavanju sa napredujućim nuklearnim i raketnim arsenalom Sjeverne Koreje.

U svom uvodnom obraćanju, Sung Kim, američki izaslanik koji takođe služi kao ambasador Vašingtona u Džakarti, rekao je da je provokativna serija raketnih testova Sjeverne Koreje ove godine još jednom dokazala da Sever „predstavlja jedan od najozbiljnijih bezbednosnih izazova u regionu i šire.“

Nazvavši pretnje Severne Koreje „globalnim pitanjem“, Sung Kim je rekao da se izazovi koje postavlja Severna Koreja mogu rešiti samo kada međunarodna zajednica stoji zajedno i govori jednim glasom.

Posle sastanka, Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je u saopštenju navelo da su tri izaslanika odlučila da „udvostruče svoje napore da blokiraju severnokorejsko finansiranje nuklearnih i raketnih programa putem sajber aktivnosti i drugih sredstava i pokušaja da izbegne sankcije Severu“.

Severna Koreja je pod 11 rundi sankcija Ujedinjenih nacija uvedenih zbog njenih ponovljenih nuklearnih i raketnih proba od 2006. Južnokorejski zvaničnici su nedavno rekli da se Severna Koreja okreće sajber kriminalu i tajnom transferu neovlašćene robe sa broda na brod kao način da krše te sankcije UN.

Poslednjih meseci, Severna Koreja je probno ispalila desetine projektila, uključujući moćno balističko oružje koje je letelo iznad Japana i pokazalo potencijal da stignu do američkog kopna. Ali Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo da usvoji nove sankcije Severnoj Koreji zbog protivljenja Kine i Rusije, dve članice koje imaju veto i koje su u konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama.

Kim Gun, južnokorejski izaslanik, rekao je da bi nuklearne ambicije Severne Koreje samo ugrozile sopstvenu bezbednost, produžile njenu diplomatsku izolaciju i pogoršale njene ekonomske poteškoće. On je izrazio nadu da će se Severna Koreja vratiti pregovorima o denuklearizaciji, dok je ponovio zahtev da Kina, poslednji veliki saveznik Severne Koreje i ekonomski gasovod, igra konstruktivnu ulogu u rešavanju severnokorejskog nuklearnog pitanja.

Takehiro Funakoši, japanski izaslanik, rekao je da je nedavno testiranje interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje navelo Tokio da poveća svoj budžet za odbranu.

„Razmotrićemo sve opcije, uključujući i mogućnosti protivudara“, rekao je Funakoši. On je rekao da će Japan biti oprezniji protiv zlonamernih sajber aktivnosti Sjeverne Koreje, iako je i dalje posvećen traganju za dijalogom sa Sjeverom.