Član BTS-a Jin počinje vojnu dužnost u kampu za obuku na prvoj liniji

Član BTS-a Jin počinje vojnu dužnost u kampu za obuku na prvoj liniji

Jin, najstariji član K-pop supergrupe BTS, započeo je 18 meseci obaveznog služenja vojnog roka u južnokorejskom kampu za obuku u utorak, dok su se fanovi okupili u blizini baze da se oproste od svoje zvjezde.

Šest drugih mlađih članova BTS-a će se pridružiti vojsci u narednim godinama jedan za drugim, što znači da najveći svjetski dečački bend mora da napravi pauzu, vjerovatno na nekoliko godina. Njihovo angažovanje izazvalo je žestoku domaću debatu o tome da li je vrijeme da se revidira sistem regrutacije u zemlji kako bi se izuzeća proširila na istaknute zabavljače poput BTS-a, ili da se takve beneficije ne pružaju nikome.

S obzirom da se zakonodavci prepiru u parlamentu i ankete pokazuju oštro podijeljeno javno mnjenje oko nuđenja izuzeća članovima BTS-a, njihova menadžerska agencija je u oktobru saopštila da će svi članovi BTS-a obavljati svoje obavezne vojne dužnosti. Big Hit Music je rekao da se i kompanija i članovi BTS-a „raduju ponovnom okupljanju kao grupa oko 2025. godine nakon što su se obavezali na uslugu“.

Džin, koji je ranije ovog meseca napunio 30 godina, ušao je u kamp za obuku u Jeončeonu, gradu u blizini napete granice sa Severnom Korejom, na pet nedelja osnovne vojne obuke zajedno sa drugim novim vojnicima, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Nakon obuke koja uključuje gađanje, bacanje granata i marš, on i drugi vojni obveznici biće raspoređeni u jedinice vojske širom zemlje.

Oko 20-30 fanova — neki drže Jinove fotografije — i desetine novinara okupilo se u blizini kampa. Ali Jin ih nije sreo dok se vozilo koje ga je nosilo preselilo u kamp za obuku, a da ga nije izvelo.

„Želim da sačekam (Jina) i da ga vidim kako odlazi u vojsku i poželim mu sve najbolje“, rekla je Mendi Li iz Hong Konga pre Jinovog ulaska u kamp.

„Zapravo je komplikovano. Želim da budem tužan. Želim da budem srećna zbog njega“, rekla je Anđelina iz Indonezije. „Pomešana osećanja. On mora da služi (za) svoju zemlju.” Angelina, kao i mnogi Indonežani, koristi samo jedno ime.

Nekoliko desetina obožavalaca moglo bi se posmatrati kao mali odziv s obzirom na Jinovu ogromnu popularnost. Ali Jin i njegova menadžerska agencija su ranije zamolili fanove da ne posećuju lokaciju i obavestili ih da neće biti bilo kakvog posebnog događaja koji uključuje pevačicu, kako bi sprečili bilo kakav problem izazvan gužvom.

Vlasti su i dalje mobilisale 300 policajaca, vojnika, radnika hitne pomoći i drugih da održavaju red i čuvaju se od bilo kakvih nesreća, navodi vojska. Očekivali su se strogi bezbednosni koraci jer se Južna Koreja još uvek potresa od razorne simpatije za Noć veštica u oktobru u Seulu u kojoj je poginulo 158 ljudi.

Nekoliko sati pre nego što je ušao u kamp, Jin – čije je pravo ime Kim Seok-jin – napisao je na veb platformi za obožavaoce Veverse da je „Vreme je za zavesu“. Objavio je svoju fotografiju u nedelju sa vojničkom rezom i porukom u kojoj je pisalo: „Ha ha ha. Slađe je nego što sam očekivao.”

Po zakonu, svi vojno sposobni muškarci iz Južne Koreje moraju služiti vojsku 18-21 mesec po sistemu regrutacije koji je uspostavljen da se nosi sa pretnjama iz Severne Koreje. Ali zakon daje posebna izuzeća sportistima, klasičnim i tradicionalnim muzičarima, baletanima i drugim igračima ako su osvojili glavne nagrade na određenim takmičenjima i povećali nacionalni prestiž. K-pop zvezde i drugi zabavljači ne dobijaju takve pogodnosti čak i ako steknu svetsku slavu i osvoje velike međunarodne nagrade.

„Iako su članovi BTS-a odlučili da idu u vojsku, još uvek postoji neka vrsta kajanja“, rekao je Jung Duk-hiun, komentator pop kulture. „Oni u sektoru pop kulture doživljavaju malo nedostataka i nepravednosti, u poređenju sa onima u sektoru čiste umetnosti ili sportistima. Ovo će verovatno i dalje biti pitanje kontroverze, pa se pitam da li se o tome mora kontinuirano razgovarati.”

Oslobođenja ili izbegavanje obaveza su veoma osetljivo pitanje u Južnoj Koreji, gde nacrt primorava mladiće da obustave studije ili profesionalne karijere. Ministar odbrane Lee Jong-sup i Lee Ki Sik, šef ureda za regrutaciju Južne Koreje, ranije su rekli da bi bilo „poželjno“ da članovi BTS-a ispunjavaju svoje vojne dužnosti kako bi osigurali pravičnost u vojnoj službi u zemlji.

Čun In-bum, general-potpukovnik u penziji koji je komandovao specijalnim snagama Južne Koreje, rekao je da vlada mora da preduzme korake da ukine bilo kakve izuzeće jer je sve manji broj regrutovanih u vojsci „veoma ozbiljan“ problem usred opadajuće stope nataliteta u zemlji. On je debatu o vojnoj službi BTS-a nazvao „nepotrebnom“ jer je nisu pokrenuli članovi BTS-a, koji su pokazali spremnost da obavljaju svoje dužnosti.

BTS je stvoren 2013. i ima legiju globalnih pristalica koji sebe nazivaju „vojskom“. Njeni ostali članovi su RM, Suga, J-Hope, Jimin, V i Jungkook, koji je najmlađi sa 25 godina. Grupa je proširila svoju popularnost na Zapadu svojim megahitom „Dinamite“ iz 2020. godine, prvom pesmom na engleskom jeziku koja je napravila BTS je prvi K-pop izvođač koji je na vrhu Bilbordove liste Hot 100. Bend je nastupao u rasprodanim arenama širom sveta, a čak je bio pozvan da govori na sastancima Ujedinjenih nacija.

Hibe Corp., matična kompanija Big Hita, rekla je u oktobru da će se svaki član benda za sada fokusirati na pojedinačne aktivnosti planirane oko njihovih planova služenja vojnog roka. U oktobru, Jin je objavio „The Astronaut“, singl čiji je koautor Coldplai.

Jung, komentator, rekao je da bi prodati projekti mogli da daju članovima BTS-a preko potrebnog vremena da se razviju nakon što su radili zajedno kao grupa dugi niz godina. Ali Cha Voo-jin, komentator K-popa, rekao je da nije jasno da li će BTS uživati istu popularnost kao grupa kada se ponovo okupe nakon što završe svoje vojne dužnosti za nekoliko godina.

U avgustu, Li, ministar odbrane, rekao je da će članovima BTS-a koji služe verovatno biti dozvoljeno da nastave da vežbaju i da se pridruže drugim članovima BTS-a koji nisu u službi na grupnim turnejama u inostranstvu.

Cha je rekao da globalni uticaj K-popa neće biti mnogo povređen zbog angažovanja članova BTS-a jer oni „izgleda da predstavljaju K-pop, ali nisu sve od K-popa“. Chung se složio, rekavši da bi druge K-pop grupe kao što su BLACKPINK, Strai Kids i aespa mogle dalje rasti.