Olimpijska ikona preživela avionsku nesreću

Olimpijska ikona preživela avionsku nesreću

Tri godine nakon što je nepovređen izbegao iz saobraćajne nesreće, dvostruki olimpijski šampion na 800 metara Dejvid Rudiša preživeo je avionsku nesreću u svojoj domovini u Keniji.

U razgovoru za najpopularnije nezavisne novine u zemlji, Dejli nejšn, Rudiša je rekao da je bio umešan u „strašnu epizodu“ u subotu, sa slikama koje prikazuju avion naopačke u polju.

„Sve je bilo dobro blizu sedam ili osam minuta leta kada je motor aviona iznenada utihnuo“, objasnio je Rudiša.

„[Pilot] je video malo čistog prostora gde je pokušao da sleti avion, ali je jedno od njegovih krila udarilo u drvo dok je avion počeo da se okreće pre nego što je sleteo na stenovito polje.

„Bila je to strašna epizoda u kojoj držite svoje srce u ruci dok se molite Bogu. Pilot je uradio neverovatan posao da zadrži avion na površini i dugo stabilan“, dodao je Rudiša.

„Hvala Bogu što smo svi izašli živi sa nekim povredama mekog tkiva koje smo lečili pre nego što smo [svi] svi otpušteni, osim jednog.

Najmanje pet drugih putnika koji su prisustvovali Godišnjoj olimpijadi Masai u rezervatu za divlje životinje Kimana u južnoj Keniji, a Rudiša je zadobilo povrede.

Incident je bio Rudišino drugo pomno brijanje u poslednjih nekoliko godina, nakon što je pobegao sa lakšim povredama kada je njegov SUV uleteo u autobus na autoputu u blizini Keroke u avgustu 2019.

„Hvala Svemogućem Bogu na daru života“, napisao je tada Rudiša na Tviteru, dok je delio fotografije olupine.

„U subotu uveče [u] oko 10.30 sati preživeo sam tragičnu saobraćajnu nesreću u Keroki na putu kući u Kilgoris nakon frontalnog sudara sa autobusom koji je saobraćao rutom Kisii Najrobi. Dobro sam bez povrijeda! Hvala vam na molitvi“, dodao je Rudiša.

Rudiša je osvojio svoje zlatne olimpijske medalje na Igrama u Londonu 2012. i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Njegovo vreme od 1 minut i 40,91 sekundu u finalu u britanskoj prestonici ostaje rekordno, a osvojio je i titule svetskog šampiona sa obe strane podviga 2011. i 2015. godine.

Rudiša, 33, nije se zvanično povukao iz takmičenja, ali se nije takmičio od 2017.