Ovo su odluke sa 28. sjednice Vlade

Ovo su odluke sa 28. sjednice Vlade

Vlada je, na danas održanoj 28. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić , utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbijednosti. U procesu kontinuiranog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, u Predlog zakona se transponuju najnovije direktive EU, čime će se značajno unaprijediti oblast informacione bezbijednosti. Ovaj propis pruža osnov za uspostavljanje održivog sistema za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata visokog nivoa sofisticiranosti i osigurava kontinuitet pružanja usluga u slučaju budućih incidenata, čime se doprinosi efikasnijem funkcionisanju privrede i društva uopšte, kao i jačanju povjerenja korisnika elektronske uprave u zaštitu njihovih podataka. Predlogom zakona definisani su ključni i važni subjekti, kao nosioci kritične informatičke infrastrukture, mjere informacione bezbjednosti, uključujući mjeru upravljanja rizicima u oblasti sajber bezbjednosti, kao i postupak kontrole primjene tih mjera putem uspostavljanja stručnog nadzora, čime će biti omogućena regulatorna funkcija nad ključnim i važnim subjektima. Propisano je uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost, kao i podizanje kapaciteta za sajber odbranu, između ostalog i formiranjem i stavljanjem u funkciju tima za odbranu od sajber prijetnji i incidenata – CIRT-a državne uprave, organizacione jedinice u Ministarstvu javne uprave koja je, u skladu sa posebnim zakonom, zadužena za upravljanje Vladinom informačkom infrastrukturom i informaciono-komunikacionom mrežom organa.

Usvojena je Informacija o namjeri Vlade Crne Gore za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara emitenta „Željeznički prevoz Crne Gore“ AD Podgorica označenih simbolom ŽPCG i „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ AD Podgorica označenih simbolom OŽVS . U cilju realizacije zaključaka sa sjednice održane 15. februara, kojima je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zaduženo da sprovede neophodne aktivnosti u cilju pripajanja ova dva privredna društva, urađena je analza vrijednosti paketa akcija okupljenih manjinskih akcionara koji u strukturi ŽPCG cine 5,18 % i u 0ŽVS 8,15 %. Na osnovu knjigovodstvene vrijednosti kapitala, i na osnovu preliminarnih podataka na 31. decembar 2023. godine, udio okupljenih manjinskih akcionara u kapitalu oba društva iznosio je približno 1,83 miliona eura. Takođe, u pregovorima sa predstavnicima okupljenih manjinskih akcionara ŽPCG i 0ŽVS postignuta je saglasnost oko cijene akcija od 1,70 eura po akciji ŽPCG i 2.10 eura po akciji 0ŽVS, što u ukupnoj vrijednosti iznosi 1,4 miliona za kupovinu oba paketa akcija okupljenih manjinskih akcionara. Imajući u vidu da u strukturi kapitala postoji određeni broj akcija fizičkih lica koje nijesu obuhvaćene paketom akcija okupljenih manjinskih akcionara, tačnije 2,26 % u ŽPCG i 4,25% u 0ŽVS, postoji očekivanje da će se jedan dio rasutih akcionara javiti tokom postupka na berzi. Ukoliko bi Država preuzela pomenuti paket akcija od manjinskih akcionara koji bi koštao u ukupnom iznosu manje od 1,5 miliona eura, to bi, sa već postojećim akcijama, omogućilo da se u ŽPCG poveća akcijski kapital na preko 98 % a u OŽVS preko 96 %. S tim u vezi, Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 368,388 akcija ŽPCG po maksimalnoj cijeni od 1,70 eura po jednoj akciji i najviše 366,597 akcija OŽVS po maksimalnoj cijeni od 2,10 eura po jednoj akciji. Vlada je dala saglasnost i da se, ukoliko tokom postupka otkupa akcija, dođe do ponude akcija po istoj cijeni od strane rasutih akcionara, navedene akcije otkupe u maksimalnom iznosu od 100.000 eura.

Vlada je donijela Program korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2024. godinu. Za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima u 2024. godini, Programom su planirana sredstva u iznosu od 491.200 eura, čime su obuhvaćene osnovne aktivnosti u oblasti upravljanja vodama, zaštiti voda, zaštiti od voda, efikasnije korišćenje voda, kao i za funkcionisanje Vodnog informacionog sistema. Programom su, pored ostalog, predviđena sredstva za prikupljanje podloga, izradu i reviziju planske i projektne dokumentacije, bez čije izrade nije moguće izvršiti regulaciju vodotoka i adekvatno upravljati vodama. U dijelu upravljanja vodnim resursima, najveći iznos sredstava opredijeljen je za uređenje vodotoka, redovno održavanje i kontrolu stanja. Za upravljanje vodnim informacionim sistemom, Programom su, između ostalog, predviđena sredstva za automatizaciju razmjene podataka sa institucijama u Crnoj Gori koje su nadležne za sistem upravljanja vodama, kao i za nabavku i održavanje opreme za vodni informacioni sistem. Planirane su i aktivnosti na izradi faze II katastra zagađivača voda ali i I prve faze katastra podzemnih voda. Sredstva su opredijeljena i za revizije katastara, registara, planova i programa, naročito njihovo usklađivanje sa EU legislativom.

Usvojen je Izvještaj o pregovorima između delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u vezi sa zaključivanjem Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju . Zaključivanjem Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Sporazum se temelji na opšte prihvaćenim principima i iskustvima naše države iz ove oblasti, kao i standardima koje predviđa Regulativa Evropske unije broj 883/2004 o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti. S tim u vezi, Vlada je prihvatila predloge Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju i Administrativnog sporazuma za njegovo sprovođenje.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o saradnji tokom turističke sezone i prihvatila tekst Protokola. U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju. U Informaciji se podsjeća da se od 2012. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi razmjena policijskih službenika sa Republikom Srbijom radi podizanja sigurnosti tokom turističke sezone. Ovakva saradnja doprinosi da se razmjenom iskustava jača bezbjednosna zaštita i preventivno se djeluje na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme turističke sezone. U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju. Protokolom je, na zahtjev crnogorske policije, predviđeno da srpska policija upućuje tri policijska službenika kriminalističke policije i tri uniformisana službenika policije opšte nadležnosti u Crnu Goru u razdoblju od 01. jula do 01. septembra, u periodima ne kraćim od 20 dana.

Usvojena je Informacija o organizaciji Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana (WB6) o Planu rasta, koji će biti održan 15 – 16. maja 2024. godine u Kotoru. U Informaciji se naglašava da će novi Plan rasta za Zapadni Balkan ojačati ekonomsku saradnju u regionu i obezbijediti opipljive koristi za države regiona kroz pristup jedinstvenom tržištu EU, kao i da su za njegovu uspješnu implementaciju neophodni zajednički napori i sinergija svih država regiona. S tim u vezi, tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovaraju o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno, dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU. Na Samit su, osim lidera i ministara, pozvane i partnerske organizacije, kao što su: Regional Cooperation Council, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, Respa, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o obrazovanju Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita . S obzirom da Komisija, na osnovu navedenog propisa i propisane dokumentacije, donosi Odluku o dodjeli besplatnih emisionih kredita, neophodno je bilo dodatno urediti određena pravno-tehnička pitanja, kako bi ista bila propisno ozvaničena i donijeta od radnog tijela koje je u tu svrhu formirano.