Zašto Ukrajina ignoriše belorusku opoziciju i zašto je to opasno

Zašto Ukrajina ignoriše belorusku opoziciju i zašto je to opasno

Evropska pravda je 12. oktobra objavila kolumnu Bohdana Jaremenka, narodnog poslanika iz partije „Sluga naroda“, „Druga Belorusija: Kako treba da izgleda politika Kijeva i sa kim treba da vodimo dijalog“.

Ukratko, predlaže se da se i dalje uzdrži od kontakata sa Svitlanom Tihanovskom i njenom prelaznom vladom. Umesto toga, predlaže se stvaranje alternativne platforme za ujedinjenje beloruske opozicije na bazi puka po imenu Kastus Kalinovski.

Kako navodi EuroPravda, to nije mišljenje jednog poslanika – o takvoj mogućnosti se ozbiljno razgovara u ukrajinskim vlastima.

Urednik „Evropske istine” Jurij Pančenko, koji je stručnjak za beloruska pitanja, pripremio je kolumnu za odgovore pod naslovom Nepotreban saveznik: zašto bi Kijev cepao belorusku opoziciju.

Logika vladinog plana je, kako piše Jurij Pančenko, vrlo jednostavna: Ukrajina ima mnogo primedbi na izjave Svitlane Tihanouske, a generalno, ona je osoba koja je u politiku ušla slučajno. Dok su puk Kalinovski hrabri ljudi koji pomažu u odbrani ukrajinske nezavisnosti i poštovani su iu Ukrajini i Belorusiji.

To je tačno, osim što je vredno pojasniti, napominje autor kolumne, da se žalbe na izjave Tihanovske odnose na period kada je napravila prve korake u politici, dok su njene nedavne izjave samo proukrajinske. Pa nije na predstavniku stranke aktuelnog predsednika Ukrajine da optužuje nekoga da je slučajno ušao u politiku.

Urednik EvroPravde podseća da je prošlo više od dve godine od poslednjih predsedničkih izbora u Belorusiji. Za to vreme, čak i uprkos kritikama, Tihanovskaja ostaje neprikosnoveni lider beloruske opozicije.

Razlog za to je vrlo jednostavan – nijedna druga političarka nema isti nivo legitimiteta kao ona, jer je na izborima 2020. ili pobedila na njima, ili bar prošla u drugi krug.

Niko od beloruskih opozicionara do sada nije mogao da se pohvali takvim nivoom podrške, napominje autor kolumne. Ovaj legitimitet obezbeđuje priznanje Tihanovske od strane Zapada – tamo se ona doživljava kao izraz volje beloruskog naroda.

U takvoj situaciji, veštački rascep beloruske opozicije može samo da oslabi njen uticaj unutar Belorusije, siguran je Jurij Pančenko. Ili će oslabiti autoritet puka Kalinovskog – za mnoge Beloruse njihove političke ambicije će izgledati kao pokušaj Kijeva da preuzme kontrolu nad pokretom protiv Lukašenkija. Što će zauzvrat odbiti na percepciju Ukrajine od strane Belorusa.

Na kraju krajeva, to može imati dugoročne negativne posledice po odnose Ukrajine sa novom postlukašenkovskom Belorusijom, upozorava urednik EvroPravde.

Trenutno tim Tihanovske traži dijalog sa Kijevom. Oni osuđuju agresiju Ruske Federacije i pomoć u ovoj agresiji Lukašenkovog režima. I takođe u potpunosti podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Istovremeno, vredi se uzdržati od preduzimanja koraka koji će ličiti na nametanje svojih odluka susednom narodu.

Nešto slično redovno radi Moskva – i u odnosu na Minsk (prilično uspešno) i u odnosu na Kijev (na sreću, dugo bezuspešno).

Zbog toga Ukrajina ne bi trebalo da kopira lažnu praksu Ruske Federacije, poziva Urij Pančenko, to može samo da uništi potencijal „meke moći“ koju je Ukrajina stekla zahvaljujući herojstvu svojih vojnika i društva.