Obezbijeđena sredstva za izradu idejnih projekata nastavka auto-puta

Obezbijeđena sredstva za izradu idejnih projekata nastavka auto-puta

Obezbijeđena su bespovratna sredstva za izradu idejnih projekata za dionicu auto-puta Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci.

Završetak tog posla se očekuje do kraja godine, nakon toga i glavni projekat, izjavio je za Radio Crne Gore izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.“Uporedo sa izradom idejnog projekta u toku je podnošenje aplikacije za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za izradu glavnih projekata i pripremu tenderske dokumentacije za naredne dionice auto-puta kako bi se stvorili uslovi da se izvrši izbor izvođača i početak radova 2024. godine“, rekao je Ljiljanić.

Postoji spremnost da se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbijedi grant u iznosu od 40 odsto vrijednosti radova dok bi preostali dio sredstava država obezbijedila iz kredita odnosno drugih izvora finansiranja, kazao je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Ne želi da licitira ko bi mogao da bude izvođač radova bez obzira na to što i dosadašnji izvođač prve dionice – kineska kompanija pokazuje interesovanje.

„Nakon javnog poziva biće jasnije ko su potencijalnin izvođači“, kazao je Ljiljanić

Najavljuje krajem septembra i početak rekonstrukcije osam kilometara puta od Mateševa do Kolašina.

Osvrnuo se i na dosadašnje finansijske efekte prve dionice autoputa. Od početka naplate putarine 21. jula do 15. avgusta prošlo je preko 293 hiljade uglavnom putničkih vozila što čini prosjek od 11 hiljada vozila dnevno. Za to vrijeme naplaćeno je preko milioni 42 hiljade eura.Tehničkih nedostataka nema na prvoj dionici, kategoričan je izvršni direktor Monteputa. Napominje da je nabavljena neophodna oprema za održavanje prve dionice i na niskim temperaturama do minus 25 stepeni.

izvor RTCG