Lajčak i Eskobar od danas u Beogradu

Lajčak i Eskobar od danas u Beogradu

Zvaničnici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, dolaze danas iz Prištine u dvodnevnu posjetu Beogradu, u nastojanju da spreče novu eskalaciju tenzija na sjeveru Kosova.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, intenzivirali su diplomatske aktivnosti posle prošlonedeljnih neuspelih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu.

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspjeli da reše spor u vezi sa mjerama reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, ali su se saglasili da nastave pregovore preko posrednika.

Vučić će danas posle podne prvo razgovarati nasamo sa Lajčakom, a potom će im se pridružiti Eskobar.

Prije dolaska u Beograd, Lajčak i Eskobar će danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa predstavnicima Srba.

Posle jučerašnjih sastanaka sa Kurtijem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini, Lajčak je rekao da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog dešavanja na severu Kosova 31. jula, dok je Eskobar kazao da su i od srpske i od kosovske strane dobili garancije da će biti izbegnuti novi incidenti.

Lajčak je rekao da će nastaviti razgovore sa obe strane radi pronalaska rešenja za pitanja tablica i ličnih dokumenata i dodao da ne očekuje da se „bilo šta loše“ desi u narednim danima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel 18. avgusta, kako bi dve strane postigle dogovor o gorućim pitanjima, čime bi bila izbegnuta mogućnost nove eskalacije tenzija 1. septembra.

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe, koje poseduju srpska lična dokumenta, od 1. avgusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. avgusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na sjeveru Kosova 31. jula, Kurtijeva vlada je, na zahtjev SAD, odložila do 1. septembra primenu mera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lična dokumenta i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija juče zatražili da odloži primenu mjera reciprociteta za još tri mjeseca.