Žreb Lige šampiona ima elitni sastav od 32 tima, bez novih imena

Žreb Lige šampiona ima elitni sastav od 32 tima, bez novih imena

Na žrijebu Lige šampiona neće biti novih imena u postavi od 32 tima nakon što je poslednji potvrđeni ulazak okončao malo verovatan izbor norveškog tima.

Bodo/Glimt, koji je veći deo protekle dve decenije proveo u norveškoj drugoj ligi, nadao se da će svoj nedavni uspon zaustaviti pridruživanjem evropskom elitnom takmičenju, ali je u sredu izgubio u produžecima od zagrebačkog Dinama u plej-ofu.

Dinamo se pridružio Rendžersu i Kopenhagenu, koji su takođe napredovali kroz plej-of i kompletirali postavu za grupnu fazu sa 14 bivših šampiona koji su osvojili 56 od 67 titula u Evropskom kupu ili Ligi šampiona. Još sedam timova su prethodni poraženi finalisti.

U elitnoj grupi nalaze se branilac titule Real Madrid, Barselona i Juventus, koji se i dalje bore protiv organizatora Lige šampiona UEFA u Evropskom sudu pravde za pravo da formiraju svoje otcepljeno takmičenje.

Liga šampiona obično prikazuje najmanje jedno novo lice — šerifa Moldavije prošle godine, italijansku Atalantu 2019. — a imala je četiri debitanta pre dvije godine.

Ove sezone ne postoji takav početnik, mada bi neki u Škotskoj rekli da bi Rendžers trebalo da se računa kao prvi tim. Ponižavajuća finansijska kriza pre 10 godina dovela je do likvidacije poznatog kluba i ponovnog pokretanja u četvrtom nivou škotskog fudbala.

Rendžers se sada vratio u Ligu šampiona nakon 12 godina odsustva, pridruživši se rivalu iz Glazgova Seltiku u grupnoj fazi.

Šahtjor Donjeck će biti u žrebu dva dana nakon što je odigrao svoju prvu takmičarsku utakmicu — na dan otvaranja neverovatne nove domaće sezone u Ukrajini — otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu matičnu zemlju u februaru.

Ulazak Šahtjora je na kraju poklonjen Zenitu iz Sankt Peterburga UEFA-inom zabranom igranja svih ruskih timova, ali ukrajinski klub više nema jezgro brazilskih igrača i igraće domaće utakmice u Varšavi u susednoj Poljskoj iz bezbednosnih razloga.

„Biće teško biti izjednačen sa (Mančester) Sitijem, Bajernom ili Liverpulom. Možda ćemo imati sreće“, rekao je ove nedelje kapiten Šahtjora Taras Stepanenko.

Šahtjor je prošlog oktobra u Kijevu ugostio eventualnog pobednika Madrida, a rekordni 14-struki šampion Evrope igra rekordnu 26. sezonu uzastopno u grupnoj fazi. Madrid je svaki put napredovao.

Evo pogleda na Ligu šampiona uoči žreba grupne faze koji počinje u 16:00 GMT u Istanbulu, Turska.

DRAV FORMAT

32 tima iz 15 različitih zemalja idu u grupe od po četiri igrajući utakmice u krugu domaćina i u gostima. Timovi iz iste zemlje ne mogu biti u istoj grupi. Prva dva u svakoj grupi idu u nokaut fazu sledeće godine.

Prvi nosioci su pobjednici prošlosezonske Lige šampiona i Lige Evrope, Real Madrid i Ajntraht iz Frankfurta, plus šest pobjednika iz najviše rangiranih domaćih liga.

Ostala 24 tima su nosioci prema UEFA rang listi na osnovu evropskih rezultata u proteklih pet sezona. Liverpul je najviše rangiran od 24, a Makabi Haifa najniže.

RASPORED SVIJETSKOG PRVENSTVA

Pošto Svijetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, ove grupe Lige šampiona počinju rano 6. septembra i završavaju se pet nedelja ranije nego obično 2. novembra.

Biće odigrano šest kola za samo devet nedelja pre tromjesečne pauze dok osmina finala ne počne 14. februara. Žreb je 7. novembra.

Zagušenja na utakmicama izazvana prvim svetskim prvenstvom igranim van evropskog leta znači da će finale Lige šampiona na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu biti 10. juna.

To je poslednje zakazano finale — ne uključujući utakmicu za titulu u avgustu u sezoni 2019-20 pogođenoj pandemijom — od inauguracionog finala Evropskog kupa 13. juna 1956. godine.

IDI NA ZAPAD

Liga šampiona je još više koncentrisana u zapadnoj Evropi – i to ne samo zbog zabrane Rusije. Timovi iz Grčke i Turske u jugoistočnoj Evropi izgubili su u kvalifikacionim rundama.

Samo Šahtjor, Viktorija Plzenj i zagrebački Dinamo kvalifikovali su se iz stare istočne Evrope sa Makabijem iz Haife u Izraelu pred letom od 2.000 kilometara (1.250 milja) do najbližeg potencijalnog protivnika Napolija.

Nedavni timovi Lige šampiona Dinamo Kijev, Crvena zvezda Beograd, Šerif, Ferencvaroš i Karabag izgubili su u kvalifikacionim rundama. To znači stotine miliona tokova novca od nagrada klubovima u već bogatijim ligama zapadne Evrope.

NOVČANA NAGRADA

32 tima dijele oko 2 milijarde evra (1,99 milijardi dolara) u novcu UEFA od nagrada.

Svaki tim dobija osnovnu naknadu od 15,6 miliona evra (15,5 miliona dolara), plus 2,8 miliona evra (2,78 miliona dolara) po pobedi i 930.000 evra (924.000 dolara) za svaki remi u grupnoj fazi. Dodatnih 930.000 evra (924.000 dolara) preostalih od svake nerešene utakmice se objedinjuje i deli između timova koji su pobedili u utakmicama. Uplate se povećavaju kroz svaku nokaut rundu.

Fond od 600 miliona evra (596 miliona dolara) se deli između klubova prema njihovom mestu na tabeli na osnovu istorijskih evropskih titula i rezultata u poslednjih 10 godina.

Najbolje rangirani tim „koeficijenta“, Real Madrid, dobija 36,4 miliona evra (36,1 milion dolara), a najnižerangirani Makabi iz Haife samo 1,14 miliona evra (1,13 miliona dolara). Timovi takođe dobijaju udeo u ugovoru o pravima na domaće emitovanje.

UEFA oduzima nešto novca da pomogne emiterima da otplate utakmice izgubljene u izdanju 2019-20.

Sve to dovodi do toga da eventualni šampion dobije oko 125 miliona evra (124 miliona dolara) u novcu UEFA od nagrade.

SEEDINGS

Pot 1: Real Madrid (Španija), Ajntraht Frankfurt (Nemačka), Mančester Siti (Engleska), Milan (Italija), Bajern Minhen (Nemačka), Pari Sen Žermen (Francuska), Porto (Portugalija), Ajaks (Holandija) .

Pot 1: Liverpul (Engleska), Čelsi (Engleska), Barselona (Španija), Juventus (Italija), Atletiko Madrid (Španija), Sevilja (Španija), Lajpcig (Nemačka), Totenhem (Engleska).

Pot 3: Borusija Dortmund (Nemačka), Salcburg (Austrija), Šahtjor Donjeck (Ukrajina), Inter Milano (Italija), Napoli (Italija), Benfika (Portugalija), Sporting Lisabon (Portugalija), Bajer Leverkuzen (Nemačka)

Pot 4: Rendžers (Škotska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Marsej (Francuska), Kopenhagen (Danska), Klub Briž (Belgija), Seltik (Škotska), Viktorija Plzenj (Češka), Makabi Haifa (Izrael).