NATO priznao da je u ratu sa Rusijom – Medvedev

NATO priznao da je u ratu sa Rusijom – Medvedev

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je možda nehotice priznao da je zapadna vojna alijansa u ratu sa Moskvom, barem u očima bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. U pitanju je Stoltenbergova izjava od utorka da bi vojna pobjeda Rusije u Ukrajini bila poraz za NATO.

Medvedev je komentar nazvao „otvorenom potvrdom učešća NATO-a u ratu protiv naše zemlje – nerazumnom, ali čistom primedbom. Pošteni Norvežanin je to konačno priznao.”

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, dao je svoje komentare na brifingu za novinare dok su se ministri NATO-a pripremali da se sastanu u sredu sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom. Između ostalih pitanja, ministri će razgovarati o tome kako da zadovolje „hitne potrebe” Kijeva i obezbede sopstvene zalihe oružja nakon što su Ukrajini isporučili vojnu pomoć vrednu milijarde dolara u nadi da će pomoći u porazu ruskih snaga.

„Postoji hitna potreba za protivvazdušnom odbranom, ali naravno i za mnoge druge sposobnosti – precizno navođena municija, HIMARS i drugi napredni, moderni sistemi standarda NATO-a“, rekao je Stoltenberg o zahtevima Ukrajine za pomoć. On je dodao da članice NATO-a pružaju podršku bez presedana jer „shvataju da imamo moralni, politički i bezbednosni interes da obezbedimo da Ukrajina pobedi u ratu protiv predsednika Putina“.

Ruski zvaničnici su istakli da će obezbeđivanje naprednijeg naoružanja Ukrajini, kao što su sistemi višecevnih raketnih bacača (MRL), povećati rizik od pokretanja šireg sukoba. „Najbrži način da se sukob u Ukrajini dovede do tačke bez povratka je da se psihopate u Kijevu naoružaju MRL-ima većeg dometa“, rekao je Medvedev. „Stariji lideri vašingtonskog obkoma i NATO-ovci moraju bar ponekad da koriste svoj omekšali mozak.

Stoltenberg je insistirao da NATO „nije strana u sukobu“, iako igra „ključnu ulogu“. On je obećao da će blok ostati uz Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ da pobedi Rusiju. „Za sve nas je važno da Ukrajina dobije bitku, rat protiv napadačkih ruskih snaga, jer ako pobjedi Putin, to nije samo veliki poraz za Ukrajince, već će biti poraz i opasan za sve nas. ”

Šef NATO-a je takođe optužio Putina za „nepromišljenu nuklearnu retoriku“, što je doprinelo „najznačajnijoj eskalaciji od početka rata“. Međutim, na pitanje da li je rizik od pogrešne procene usred pojačanih tenzija sa Rusijom podstakao članice NATO-a da razmisle o otkazivanju ili modifikaciji planirane nuklearne vežbe bloka sledeće nedjelje, on je rekao: „Sada je pravo vrijeme da budemo čvrsti i da bude jasno da je NATO tamo da zaštiti i brani sve savjeznike.”