Mađarska će sledeće nedjelje podneti nove zakone za otključavanje fondova EU

Mađarska će sledeće nedjelje podneti nove zakone za otključavanje fondova EU

Mađarska vlada će sledeće nedelje podneti parlamentu nove zakone kako bi prekinula sukob sa Evropskom komisijom i omogućila pristup fondovima Evropske unije, izjavio je u subotu šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Izvršna vlast EU preporučiće suspendovanje milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju, rekla su dva zvaničnika Rojtersu u sredu, što bi bio prvi takav potez protiv Orbana.

U četvrtak je velika većina poslanika EU glasala za osudu štete po demokratiju u Mađarskoj pod veteranom Orbanom, koji je na vlasti od 2010. godine, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te bivše komunističke zemlje.

U nadi da će okončati zastoj koji je pritiskao tržišta forinta i obveznica, Budimpešta je najavila da će formirati organ za borbu protiv korupcije i radnu grupu sa nevladinim grupama koja će nadgledati trošenje fondova EU.

„Vlada je ili prihvatila zahteve Evropske komisije, ili smo, u oblastima u kojima nismo mogli da ih prihvatimo, uspeli da postignemo kompromis koji je zadovoljavajući za obe strane“, rekao je Gergelj Guljas na brifingu za medije.

„Na današnjem sastanku vlada je razgovarala o ovim obavezama i odobrila ih“, rekao je on, dodajući da će Orbanova vlada tražiti od parlamenta da usvoji relevantne zakone putem ubrzanog procesa.

Novi zakoni bi trebalo da stupe na snagu u novembru, što bi Guljas rekao da bi moglo označiti kraj kaznene akcije protiv Mađarske, sa pristupom milijardama evra koji visi na koncu.

„Umesto međusobnog nepoverenja, konstruktivna serija pregovora sa Komisijom u protekla dva meseca može se posmatrati kao korak ka međusobnom poverenju“, rekao je Guljaš i dodao da Mađarska sa „savršenom mirnoćom“ čeka odluku EU.

Mađarska je imala daleko najveći udeo nepravilnosti u celom bloku u trošenju fondova EU u 2015-19, prema agenciji EU za borbu protiv prevara. Brisel već dugo poziva na transparentnost, konkurenciju i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama.