Kineski astronauti kreću u svemirsku šetnju sa nove stanice

Kineski astronauti kreću u svemirsku šetnju sa nove stanice

Dva kineska astronauta krenula su u subotu u svemirsku šetnju sa nove svemirske stanice koja bi trebalo da bude završena kasnije ove godine.

Cai Ksuzhe i Chen Dong su instalirali pumpe, ručku za otvaranje vrata otvora spolja u hitnim slučajevima i stopicu za pričvršćivanje stopala astronauta na robotsku ruku, preneli su državni mediji.

Kina gradi sopstvenu svemirsku stanicu nakon što su je SAD isključile iz Međunarodne svemirske stanice jer njena vojska vodi svemirski program zemlje. Američki zvaničnici vide mnoštvo strateških izazova kineskih svemirskih ambicija, u odjeku američko-sovjetskog rivalstva koje je podstaklo trku na Mesec 1960-ih.

Najnovija šetnja svemirom bila je druga tokom šestomjesečne misije koja će nadgledati završetak svemirske stanice. Prva od dve laboratorije, modul od 23 tone, dodat je stanici u julu, a druga će biti poslata kasnije ove godine.

Treći član posade, Liu Jang, podržao je drugu dvojicu iznutra tokom svemirske šetnje. Liu i Čen su izveli prvu svemirsku šetnju pre oko dve nedelje.

Njima će se pridružiti još tri astronauta pred kraj njihove misije, što će biti prvi put da stanica ima šest ljudi na brodu.

Kina je postala treća nacija koja je poslala osobu u svemir 2003. godine, posle bivšeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. Poslala je rovere na Mesec i Mars i donela uzorke Meseca nazad na Zemlju.