Loš uzgoj koji ubija britanske štenad

Loš uzgoj koji ubija britanske štenad

Kinološki klub Ujedinjenog Kraljevstva upozorio je da se više od jednog od pet (22%) štenaca sada razboli ili umire prije svog prvog rođendana.

Beskrupulozni uzgajivači, virtuelna prodaja tokom pandemije koronavirusa i sve veći troškovi života su krivi za krizu zdravlja pasa.

Prema istraživanju Kinološkog kluba od 3.000 britanskih vlasnika pasa, ova cifra raste na više od jednog od tri, ili 36%, za pse kupljene, a da ih novi vlasnici ne upoznaju pre toga, rekla je organizacija za Telegraf.

Relativno lošije zdravlje štenaca kupljenih neviđeno sugeriše da su za to odgovorni nehumani odgajivači. Kinološki savez je primetio da je došlo do trostrukog povećanja broja ljudi koji kupuju štence na društvenim mrežama, pri čemu je trećina kupovala pse pre nego što ih je videla u stvarnom životu.

Jedan od devet pasa se sada sakuplja sa neutralne lokacije, što znači da kupci ne mogu da vide uslove u kojima su odgajani.

Bez obzira na to odakle su štenad došli, sve više vlasnika ne može da priušti račune veterinara kada se njihovi novi ljubimci razbole. S obzirom da je inflacija u Velikoj Britaniji prošlog meseca prešla prag od 10% i da se milioni Britanaca potencijalno suočavaju sa zimom nestašice toplote i hrane, Kinološki klub je otkrio da se 30% novih vlasnika slaže sa izjavom: „Ne znam da li mogu dozvoliti da zadržim svog psa ako troškovi života nastave da rastu.”

„Virtuelne navike kupovine štenaca koje su normalizovane tokom izolacije – koje su sumnjivim uzgajivačima omogućile da napreduju – spojile su se u savršenoj i strašnoj oluji sa krizom troškova života“, rekao je izvršni direktor Kinološkog kluba Mark Bizli.

„Za sve koji razmišljaju o nabavci psa, molimo vas da izbegnete ovu bol u srcu i neverovatnu patnju i pobrinite se da nađete odgovornog odgajivača, kome je dobrobit vašeg psa apsolutno prioritet iznad svega drugog“, dodao je on.