Švajcarska policija upozorava na zimske nerede

Švajcarska policija upozorava na zimske nerede

Švajcarci bi se mogli pobuniti i pribeći pljački ako alpsku naciju ove zime pogodi teška energetska kriza, rekao je lokalnim medijima u subotu šef policije jednog od njenih kantona.

Fredi Fasler, šef Odeljenja za bezbjednost i pravosuđe u kantonu Sent Galen, rekao je za dnevnik Blik na njemačkom jeziku da bi nestanak struje imao „dalekosežne posljedice“.

„Zamislite, više ne možete da podižete novac na bankomatu, ne možete više da plaćate karticom u prodavnici ili da sipate gorivo u rezervoar na benzinskoj pumpi. Grejanje prestaje da radi. Hladno je. Ulice postaju mračne. Moguće je da će se stanovništvo pobuniti ili da dođe do pljačke“, rekao je on i dodao da vlasti u zemlji treba da preduzmu mere da se pripreme za ovakve ekstremne scenarije.

Prema Fasleru, iako on ne misli da je takva katastrofa verovatna, policija se pripremila za takvu mogućnost. Vežbe koje su sprovedene 2014. kako bi se pripremile za scenario zamračenja otkrile su velike nedostatke, uključujući nedostatak generatora za hitne slučajeve za policiju, bolnice i drugu kritičnu infrastrukturu i službe, rekao je on.

„Ovi nedostaci su otklonjeni poslednjih godina, tako da su snage bezbjednosti spremne“, dodao je šef policije, napominjući da je njegova agencija čak spremna da Švajcarcima obezbjedi gotovinu ukoliko ne budu u mogućnosti da koriste kartice u prodavnicama, s obzirom na to da su potpisani relevantni sporazumi. sa bankama su potpisani.

Faslerovi komentari dolaze nakon što su švajcarske vlasti prošle nedjelje rekle da bi mogle da uvedu ograničenja na potrošnju energije ove zime, signalizirajući da su „nestašice struje [je] među najozbiljnijim rizicima“ za zemlju bez izlaza na more.

Ranije se Verner Luginbul, šef švajcarskog regulatora za električnu energiju ElCom, požalio da se struja koristi „potpuno nepromišljeno“ i pozvao građane da se zalažu za sveće i ogrev zbog mogućih nestanka struje u zemlji ove zime.