Iranska policija odgovorila na smrt žene u pritvoru

Iranska policija odgovorila na smrt žene u pritvoru

Komandant policije Velikog Teherana Hosein Rahimi negirao je, kako je rekao, „optužbe kukavice“ da su policajci pretukli ili na drugi način mučili mladu ženu koja je umrla u pritvoru prošle nedelje. Smrt iranske Kurdske žene bila je „nesrećni incident“, insistirao je u ponedeljak šef policije.

Mahsu Amini je prošlog utorka pritvorila takozvana „policija morala“ nakon što je hodala parkom u Teheranu noseći hidžab koji je smatran „neprikladnim“. Marama je bila obavezna za žene u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.

Amini, koja je u prestonicu stigla iz iranske provincije zapadnog Kurdistana, odvedena je u policijsku stanicu, gde joj je pozlilo. Ovaj 22-godišnjak je ubrzo pao u komu i u petak je proglašen mrtvim.

Policija je navela srčani udar kao razlog za Amininu smrt, dok su lokalni mediji preneli da je ona pretrpela razne zdravstvene komplikacije pre pritvora. Ali ženina porodica je demantovala ove tvrdnje, insistirajući da je bila savršeno zdrava.

Izveštaji o incidentu doveli su do optužbi na društvenim mrežama da je policija maltretirala Amini i da je odgovorna za njenu smrt. Gnev se takođe prelio van mreže, a proteklih dana održani su protesti u Teheranu i provinciji Kurdistan.

U nedelju je oko 500 ljudi izašlo na ulice glavnog grada Kurdistana, Sanandadža. Demonstranti, i muškarci i žene, insistirali su da objašnjenja koje je dala policija, kako je jedan rekao, „nisu razumna“.

Tenzije su bile visoke, nekoliko hapšenja je izvršeno, prema novinskoj agenciji Fars, i video snimcima, navodno sa lica mesta, na kojima se vidi kako policajci koriste suzavac.