Dvojica muškaraca ubijena u Iranu tokom protesta zbog smrti u pritvoru

Dvojica muškaraca ubijena u Iranu tokom protesta zbog smrti u pritvoru

Dvojica muškaraca ubijena su u ponedeljak u Iranu tokom protesta zbog smrti mlade žene dok je bila u pritvoru moralne policije, saopštila je kurdska grupa za prava, dok su se demonstracije zapaljene incidentom nastavljale. za treći dan.

Mahsa Amini, 22, pala je u komu i umrla nakon hapšenja u Teheranu prošle nedelje od strane moralne policije koja sprovodi stroga pravila o hidžabu, što je izazvalo demonstracije u brojnim oblastima, uključujući kurdsku regiju odakle je došla, Teheran i druge gradove.

Grupa za ljudska prava Hengav saopštila je da su dvojica muškaraca ubijena u gradu Divandareh, delu kurdskog regiona Irana gde su protesti bili najintenzivniji.

Nije bilo zvanične potvrde o smrti. Državna televizija je saopštila da je uhapšen veći broj demonstranata, ali je odbacila „neke tvrdnje o smrti na društvenim mrežama“ prikazujući dva povređena mladića koji su negirali izveštaje da su ubijeni. Njihova imena su se razlikovala od onih u Hengovom izveštaju.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri Hengov izveštaj.

„Na protestima u ponedeljak u gradu Divandareh, najmanje dva građanina – Fuad Kadimi i Mohsen Mohamadi – umrla su nakon što su prebačeni u bolnicu Kosar u Sanandaju, a 15 drugih je povređeno“, naveo je Hengav na Tviteru. Nije pisalo kako su umrli.

Na snimku koji je Hengav ranije objavio na Tviteru vidi se demonstrante kako bacaju kamenje dok se može čuti čovek kako govori: „U Divandarehu je rat. Prokleti (policijski) agenti napadaju“.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Aminijeva smrt je osuđena širom zemlje, a persijski hashtag #MahsaAmini dostigao je skoro 2 miliona spominjanja na Tviteru.

Iranska policija saopštila je ranije u ponedeljak da je njena smrt „nesrećni incident“ i odbacila optužbe za maltretiranje.

Iranska moralna policija sprovodi stroga pravila nametnuta od iranske islamske revolucije 1979. godine, a koja zahtevaju da žene pokrivaju kosu i nose široku odeću u javnosti.

U Vašingtonu, portparol Bijele kuće rekao je da mora postojati odgovornost za Aminijevu smrt.

„Smrt Mahse Amini nakon povreda zadobijenih dok je bila u policijskom pritvoru zbog nošenja ‘neprikladnog’ hidžaba je užasna i ogromna uvreda ljudskih prava“, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.