Kosovo tvrdi da je osujetilo pokušaj atentata na svog premijera

Kosovo tvrdi da je osujetilo pokušaj atentata na svog premijera

Vlada delimično priznatog Kosova u ponedeljak je saopštila da je upozorila na zaveru za ubistvo premijera Aljbina Kurtija 2021. godine, prenosi Rojters.

U izjavi novinarima o zavjeri, vlada je saopštila da je kosovska obaveštajna agencija na vreme obavestila Kurtija.

„O ovom problemu (2021. godine) obavestila je premijera Aljbina Kurtija Kosovska obaveštajna uprava, a bezbednosni organi su preduzeli sve mere da spreče ovu akciju“, navodi se u saopštenju.

Informacije o zaveri nisu objavljivane kako se ne bi širila panika.

Dodatni detalji slučaja nisu dati.

TV kanal A2 sa sedištem u Tirani saopštio je u ponedeljak da je dobio informacije o zaveri iz podataka koje su na internetu objavili iranski hakeri.

Konkretno, to se odnosi na poruku kosovske policije albanskim kolegama da albanski državljanin planira da ubije premijera Kosova, poslanika i još jednu osobu kako bi „destabilizovao zemlju“.

A2 je rekao da je curenje bilo deo nedavnih sajber napada na Albaniju, za koje Tirana krivi Iran.

Podsećanja radi, kao rezultat snažnog sajber napada na Albaniju koji se dogodio u julu, sajtovi parlamenta i kabineta premijera, kao i e-Albanija, vladin portal koji koriste svi Albanci, ali i strani stanovnicima i investitorima, usluge postale nedostupne

Kasnije se saznalo da su hakeri uspeli da ukradu bar deo premijerove prepiske.

Albanija je kasnije prekinula diplomatske odnose sa Iranom nakon što je premijer Edi Rama okrivio Islamsku Republiku za sajber napad i dao njenim diplomatama rok od 24 sata da zatvore ambasadu i napuste zemlju.