Bijela kuća kaže da će plan oprosta studentskog kredita koštati 24 milijarde dolara godišnje

Bijela kuća kaže da će plan oprosta studentskog kredita koštati 24 milijarde dolara godišnje

Američki plan koji je ove nedelje objavio da oproste 10.000 dolara studentskih kredita za milione bivših studenata koji su opterećeni dugovima koštaće otprilike 24 milijarde dolara godišnje, pod pretpostavkom da tri četvrtine onih koji ispunjavaju uslove prihvati ponudu, saopštila je Bijela kuća. .

Ovaj potez, koji je predsjednik Džo Bajden najavio u srijedu, održao je obećanje koje je dao u kampanji za Bijelu kuću 2020. i mogao bi da poveća podršku njegovim kolegama demokratama na izborima za Kongres u novembru.

Neki ekonomisti kažu da bi to moglo da podstakne inflaciju, a republikanci se uglavnom protive oprostu studentskih kredita, nazivajući ga nepravednim jer će nesrazmerno pomoći ljudima koji zarađuju veće prihode.

U srijedu je Bijela kuća rekla da tek treba da odredi cijenu za paket, ali je u četvrtak portparol Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla za CNN:

„Pod pretpostavkom da nas 75% ljudi prihvati u predsjednikovom planu za otkazivanje studentskog kredita, i ako pogledate prosečan novčani tok na osnovu toga, to će biti oko 24 milijarde dolara godišnje.

Školarine na američkim univerzitetima znatno su veće nego u većini drugih bogatih zemalja, a američki potrošači imaju 1,75 biliona dolara duga za studentski zajam, od čega većinu drži savezna vlada.