Sjeverna Koreja kaže da su novi slučajevi groznice bili grip, a ne COVID-19

Sjeverna Koreja kaže da su novi slučajevi groznice bili grip, a ne COVID-19

Sjeverna Koreja je u petak saopštila da su najnoviji slučajevi groznice otkriveni u njenom pograničnom regionu sa Kinom testirani na grip, a ne na infekciju koronavirusom kako se prvobitno strahovalo.

Izvještaj zvanične korejske centralne novinske agencije Severne Koreje došao je dan nakon što je Sever saopštio da je zaključao neodređena područja u provinciji Rjangang nakon što su četiri osobe imale groznicu za koju se sumnja da je COVID-19.

Severna Koreja tvrdi da nije imala potvrđenih slučajeva korona virusa od 10. avgusta, kada je lider Kim Džong Un proglasio široko osporenu pobedu nad virusom, samo tri meseca nakon što je zemlja priznala izbijanje omikrona.

KCNA je saopštila da su dijagnostički testovi uzoraka, priroda simptoma i informacije dobijene praćenjem ugovora naveli zdravstvene radnike da zaključe da je groznica uzrokovana gripom. Pacijenti su se od tada vratili na normalnu temperaturu, navodi se.

Severnokorejski zvaničnici ukinuli su blokadu, ali su pozvali stanovnike da budu na oprezu tako što će nastaviti da nose maske i da odmah prijave zdravstvenim vlastima ako osete simptome groznice.

Dok je Kim tvrdio da će uspeh zemlje u borbi protiv virusa biti prepoznat kao globalno zdravstveno čudo, stručnjaci veruju da je Severna Koreja manipulisala otkrićima o njenom izbijanju kako bi mu pomogla da zadrži apsolutnu kontrolu. Izjava o pobedi signalizira Kimov cilj da pređe na druge prioritete, uključujući mogući nuklearni test, kažu stručnjaci.

Nakon što je priznala izbijanje koronavirusa u maju, Severna Koreja je prijavila oko 4,8 miliona „slučajeva groznice“ u svojoj uglavnom nevakcinisanoj populaciji od 26 miliona, ali je samo deo njih identifikovao kao COVID-19. Stručnjaci kažu da je zvanični broj smrtnih slučajeva u zemlji od 74 abnormalno mali, s obzirom na nedostatak sredstava javnog zdravlja u zemlji.

Severna Koreja sumnjivo insistira da je rival Južna Koreja odgovorna za njenu epidemiju COVID-19 i upozorila je na „smrtonosnu“ odmazdu, rekavši da je virus prenet propagandnim lecima protiv Pjongjanga i drugim materijalima koji su leteli preko granice balonima koje je lansirala Južna Koreja. civilni aktivisti. Južna Koreja je takve tvrdnje odbacila kao nenaučne i „smešne“.