Australijska policija zaplenila je rekordne 2 tone metamfetamina

Australijska policija zaplenila je rekordne 2 tone metamfetamina

Vlasti su pronašle 1,8 metričkih tona metamfetamina skrivenog u mermernim pločicama dopremljenim sa Bliskog istoka u Sidnej u, kako policija opisuje kao najvećoj zapleni zabranjene droge u Australiji.

Trojica muškaraca uhapšena su nakon što je početkom ovog mjeseca pronađeno 748 kilograma (1.649 funti) droge skrivene u 24 kontejnera koji su stigli u Port Botani, saopštili su zvaničnici u petak.

Još 1.060 kilograma (2.337 funti) meta je pronađeno u 19 kontejnera koji su prošle nedjelje stigli u istu luku. Droga je sakrivena na isti način i svi su isporučeni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Policija procijenjuje uličnu vrijednost meta na 1,6 milijardi australijskih dolara (1,1 milijardu dolara), što odražava više cene koje Australijanci plaćaju za nedozvoljene droge nego korisnici u mnogim uporedivim zemljama.

Policijski detektiv Šef Supt. Džon Votson je opisao količinu meta kao „zapanjujuću“.

„Ovu zaplenu će mnogi dobavljači visokog, srednjeg i nižeg nivoa osećati nedjeljama koje dolaze“, rekao je Votson.

Od prošlonedeljne zaplene nisu izvršena dodatna hapšenja. Istražitelji su skrenuli pažnju na identifikaciju inostranih dobavljača.

„Bliskoistočni region je verovatno naš glavni fokus“, rekao je Votson. „Ali svakako ne bih ograničio našu istragu samo na taj region.

Svi kontejneri su bili predodređeni da budu poslati u fabriku u zapadnom Sidneju koja je bila postavljena da brzo izvuče met iz mermera, rekao je Votson. Policija ne zna koliko je često fabrika korišćena.

Trojica već uhapšenih muškaraca – starosti 24, 26 i 34 godine – suočavaju se sa potencijalnom doživotnom zatvorskom kaznom ako budu osuđeni za trgovinu drogom. Pojavili su se na sudu i odbijena im je kaucija.

Prethodni australijski rekordni ulov meta bio je 1,6 metričkih tona (1,8 američkih tona) skrivenih u zvučnicima i dopremljenih u Melburn iz Bangkoka u aprilu 2019. Trojica stanovnika Melburna optužena su za krivična dela narkotika.