Ruski patrijarh otkazao je sastanak na kojem je trebalo da se sastane sa papom

Ruski patrijarh otkazao je sastanak na kojem je trebalo da se sastane sa papom

Poglavar Ruske pravoslavne crkve otkazao je planirano prisustvo na međuverskom sastanku u Kazahstanu sledećeg mjeseca, gde je trebalo da se sastane sa papom Franjom, rekao je visoki pravoslavni zvaničnik, u znak daljeg pogoršanja odnosa oko Rat Rusije u Ukrajini.

Mitropolit volokolamski Antonije, šef spoljnih poslova Moskovske patrijaršije, citirala je novinska agencija Ria Novosti, rekao je da Kiril neće prisustvovati sastanku 13-15. septembra i da je stoga svaki sastanak sa Franjom isključen.

Kiril je invaziju na Ukrajinu opravdao duhovnim i ideološkim osnovama, nazivajući je „metafizičkom“ bitkom sa Zapadom. On je blagoslovio ruske vojnike koji idu u bitku i pozvao se na ideju da su Rusi i Ukrajinci jedan narod.

Franja je još prošlog mjeseca potvrdio da će se sastati sa Kirilom na kazahstanskom sastanku, što bi bio drugi u istoriji susret između pape i ruskog patrijarha. Prvi je bio 2016. godine, a drugi je bio planiran za jun, ali je odložen zbog diplomatskih posljedica rata.

Franja je osudio rat u Ukrajini, ali je pokušao da zadrži otvorena vrata za dijalog sa Moskvom, uzdržavajući se od osude Rusije, predsjednika Vladimira Putina ili Kirila po imenu. Njegov uravnotežen pristup razbesneo je Kijev, koji je ove nedjelje osudio njegove komentare žaleći da su nevini sa obe strane plaćali cijenu rata.

Franjo je te komentare dao u srijedu kada je obeležavao šest mjeseci rata i osvrnuo se na ubistvo automobila bombe u Moskvi tokom vikenda Darje Dugine, nacionalističke ruske TV komentatorke i ćerke desničarskog ruskog političkog teoretičara Aleksandra Dugina, koji vatreno podržava rat. .

Franjo je među „nevine“ koji su stradali od „ludila rata“ naveo „sirotu devojčicu“ ubijenu automobilom bombom u Moskvi, kao i siročad u Ukrajini i Rusiji.

Ambasador Ukrajine pri Svijetoj stolici Andrij Juraš rekao je da su Franjine reči „razočaravajuće“ tako što je naizgled izjednačio „agresora i žrtve, silovatelja i silovanog“. U tvitu u srijedu, on je upitao kako je moguće da Franjo citira „ideologa imperijalizma kao nevinu žrtvu?“