Serenina protivnica, Kovinić, ‘počastvovala se’ da se suoči sa njom na US Openu

Serenina protivnica, Kovinić, ‘počastvovala se’ da se suoči sa njom na US Openu

Neko će, naravno, završiti u istorijskim knjigama kao poslednji protivnik zvezdane karijere Serene Vilijams. To bi mogla biti naša Danka Kovinić, 27-godišnjakinja, koja je „počašćena“ da bude protivnica prvog kola US Opena nekome koga se seća da je gledala na televiziji kao dete.

Njihov meč — zakazan za stadion Artur Eš u 19 časova. u ponedeljak uveče, prvi dan grend slem turnira za koji je Vilijamsova naznačila da će obeležiti njen oproštaj – to je prvi put da dvie žene dele teren.

Kovinićeva reakcija kada je za meč čula od svog trenera: „Bila sam srećna; neću lagati.”

„Privilegija je deliti teren sa Serenom“, rekao je Kovinić u intervjuu za Flushing Meadovs u petak. „Zaista se nadam da ću pokazati svoju dobru igru. Možda moja najbolja igra.”

Ukrštali su se u turnejskim svlačionicama tokom godina, ali Kovinićeva je rekla da nikada nije imala hrabrosti da zatraži zajednički trening.

„Bila sam kao, ‘OK, to je Serena, a ja sam Danka'“, rekla je naša 80. rangirana Kovinićeva, čiji su najbolji rezultati na grend slemu bili plasman u treće kolo Australijan opena u januaru i Otvorenog prvenstva Francuske u maju pre nego što je poražena od veliki šampion (Iga Sviatek u Melburnu; Simona Halep u Parizu). „Nisam osećala da mogu da joj priđem da je pitam.“

Druge teme su ili će biti od interesa u naredne dve nedelje, zbog novih pitanja o tome da li ima smisla da žene koriste nešto drugačije teniske loptice od muškaraca na Flushing Meadovs-u — ovo je jedini grend slem turnir koji to radi — na odsustvo Novaka Đokovića zbog nevakcinisanja protiv COVID-19, na poteru Rafaela Nadala za 23. veliku titulu uprkos nedavnom oporavku od pokidanog trbušnog mišića, na povratak Eme Radučanu na mesto njenog bekstva iz kvalifikacija na slem šampiona pre godinu dana u Njujorku.

Ali za sada, a posebno u ponedeljak, ništa — i niko — u tenisu nije toliko važno kao Vilijams.

„Serena je ikona. Da ne igram u ponedeljak, ne bih imala svu ovu pažnju. Svijesna sam toga“, rekala je Kovinić. „Tako da će to biti veoma lepo iskustvo i, u istom trenutku, možda malo stresno. Naravno da ću osetiti pritisak. Ali pokušaću da to pretvorim u nešto pozitivno.”

„Znam da jako udara, ali ne znam koliko se to razlikuje od ostalih devojaka sa koje igram.“

Drugi igrači mogu da zamisle kako bi ove okolnosti mogle da se osećaju za Kovinićku, koja ima 2-4 rekorda u karijeri na Ju-Es openu — 104 pobjede manje na tom mjestu od 23-strukog grend slem šampiona Vilijamsove, koja 26. septembra puni 41 godinu.

„Teško je“, rekla je Karolin Garsija, koja je 17. nosilac i mogla bi da se sastane sa Vilijamsovom ako obe dođu do polufinala. „Danka zna da će izaći na teren sa svakom osobom protiv nje. Kada je Serena igrala u prošlosti, atmosfera je već bila napeta, tako da ne mogu da zamislim šta će sada biti tamo.

Garsija dolazi do titule prošle nedelje u Sinsinatiju, gde je Vilijamsova izgubila svoj prvi meč sa 6-4, 6-0 od Radukanua.

„Nisam mogla da razmišljam o tome ko je na drugoj strani terena, jer sam znala da će mi misli vjerovatno krenuti čim budem”, rekla je Radučanu o borbi protiv Vilijamsove.

Kovinićeva kaže da uglavnom pokušava da brine samo o sebi i svojoj taktici, a ne o onome što se dešava na drugoj strani mreže. Bez obzira ko je na drugoj strani mreže. Ovaj put bi moglo biti malo drugačije.

„To je kao: znam šta da očekujem“, rekla je Kovinićeva, jedina žena koja je pobedila na grend slem meču dok je predstavljala Crnu Goru. „I u isto vreme, ne znam šta da očekujem.“