Muškarac iz Njujorka priznao terorističku zavjeru inspirisanu ISIS-om

Muškarac iz Njujorka priznao terorističku zavjeru inspirisanu ISIS-om

Muškarac iz Njujorka izjasnio se krivim za pokušaj pružanja „materijalne podrške“ terorističkoj frakciji Islamske države i za planiranje napada nožem kroz Kvins, što se navodno nadao da će snimiti na filmu.

Avais Chudhari, naturalizovani američki državljanin rođen u Pakistanu, izjasnio se o krivici u saveznom sudu u Bruklinu u petak, nakon što je navodno došao do ljudi za koje je mislio da su pripadnici Islamske države i pripremio se za napad nožem u Njujorku. .

„Čudhari je priznao da planira da izvede teroristički napad usamljenog vuka u Kvinsu protiv nedužnih civila u zagrljaju ubilačke svrhe ISIS-a“, rekao je američki tužilac Breon Peace u saopštenju.

Tužioci kažu da se čovek zakleo na lojalnost grupi 2019. nakon što je gledao „snimke nasilne terorističke propagande“, a kasnije je „počeo da planira napad nožem ili bombom“. Navodno je identifikovao brojne mete oko Kvinsa i zatražio savet od pojedinaca za koje je verovao da su militanti, uključujući kako da izbegne policijsku detekciju i koju vrstu noža da koristi.

Rečeno je da je Chudhari naručio nekoliko artikala na internetu za zavjeru, kao što su „taktički nož“, maska i rukavice, kao i „grudi za mobilni telefon i kaiš za glavu da bi mu olakšao snimanje napada, za koji se nadao da će poslužiti kao inspiracija drugim pristalicama ISIS-a“, navodi Ministarstvo pravde. On je uhapšen dok je pokušao da preuzme tu robu iz ormarića koji je koristio onlajn trgovac, a sada mu prijeti kazna od 20 godina zatvora zbog optužbe za terorizam.